Propagatie op 28 MHz, zonnevlekken nemen toe

proapgatie op 28 MHz

28 MHZ FT8 op 6 nov 2020

Nu de zonnevlekken weer toenemen verbetert ook de propagatie op 28 MHz. Zo schrijft John, EI7GL, nadat hij enkele rapporten van recente activiteiten op 28 MHz las. Daarom begon hij weer te luisteren in FT8 op de 10 meter band om te zien hoe de omstandigheden waren op deze band. Zoals de PSK Reporter-kaart laat zien, was er inderdaad op vrijdag 6 november 2020 heel wat activiteit op de 10 meter band.

Hoewel er enig vermoeden was van sporadische-E-activiteit in West-Europa, was er inderdaad voldoende bewijs van F2-propagatie vanuit Rusland en Zuidoost-Europa. Buiten wat noord-zuid-propagatie naar Afrika en ook naar Zuid-Amerika, waren er ook mooie openingen naar Indonesië en Australië.

John zegt, dat hij het altijd bijzonder vindt om Australië op 28 MHz te horen. Het maakt niet veel uit op de andere HF-banden, maar als het pad open is op 28 MHz dan is er iets aan de hand. De zonnevlekken keren terug.

Zonnevlekken nemen weer toe

De verbetering van de propagatie op 28 MHz is te danken aan het terugkeren van de zonnevlekken en de zonneflux. De bijgaande grafiek van NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) in de Verenigde Staten toont het aantal zonnevlekken van 2009 tot 2020. Ook wordt de grafiek geprojecteerd tot de volgende piek van de zonnecyclus die er naar verwachting in 2025 of in 2026 zal zijn. De grafiek vertoont een piek in 2014 en het minimum van de zonnevlekkencyclus in december 2019. Deze grafiek laat ook een toename van het aantal zonnevlekken zien. In de tabel wordt de minimumperiode nader weergegeven. De paarse lijn toont het afgevlakte aantal zonnevlekken met het minimum eind 2019 die op die manier duidelijk is weergegeven. De zwarte lijn toont het afgevlakte aantal zonnevlekken voor elke maand.

In oktober meer zonnevlekken

Wat hier significant en opvallend is, is het gemiddelde aantal zonnevlekken voor oktober 2020. De laatste keer dat het zo hoog was, was in oktober 2017. Dit was drie jaar geleden. Als we uit het zonnevlekkenminimum komen, zullen er pieken en dalen zijn, maar de algemene trend is nog steeds naar boven. Naarmate de zonneflux toeneemt, zullen de hogere HF-banden weer tot leven komen. Dit vooral op noord-zuidpaden en tot tevens grote vreugde van vele radioamateurs wereldwijd.

Het zal interessant zijn om te zien wanneer we regelmatig openingen krijgen naar de Verenigde Staten op 28 MHz vanuit NW Europa. Het zal waarschijnlijk beginnen met openingen naar Florida, maar het zijn de F2-openingen naar Newfoundland, Nova Scotia en Maine die John heel graag zou willen zien.

Bron: EI7GL, A diary of amateur radio activity

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ