Kort radioamateurnieuws – week 49, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Zondag RF-webinar over opblaasbare Magnetic Loop;
  2. Bergamo Brescia Culturele Hoofdstad 2023 award;
  3. Maandag Tonight@8 webinar over zelfbouwprojecten;
  4. Hunsotron december over Nederlandse kwartskristallen;
  5. Dinsdag lezing LOFAR, beelden uit de ruimte, bij VERON Flevoland;
  6. ITU WRC 2023 nu over de helft, en er is 23cm vooruitgang;
  7. Drie presentaties in één over de 23cm band;

Kort radioamateurnieuws

 

1. Zondag RF-webinar over opblaasbare Magnetic Loop Antenne voor 80 en 40 meter

Zondag 10 december 2023 is er een RF-webinar presentatie door Wim PE1WVD over zijn opblaasbare Magnetic Loop Antenne voor 80 en 40 meter, ook bekend als de ‘fietsband-antenne’. Wim zal in detail ingaan op de constructie, hoe kun je deze zelf maken en wat heb je daarvoor nodig, en ervaringen met deze eenvoudig verplaatsbare magnetic loop antenne.

Het betreft een innovatief ontwerp van een eenvoudig mee te nemen opblaasbare magnetic loop met een efficiency van 22%, geschikt voor gebruik op de camping of langs de openbare weg. Het ontwerp past voor transport in een boodschappen krat, geeft uitstekende resultaten op de 80 en 40 meter band, kan een vermogen van 300W aan en voorziet onder andere in een automatische tuner.

Inloggen op: BigBlueButton
Om te testen vanaf 14:00 uur
Aanvang RF-webinar 15:00 uur

Voer je naam en call in bij het inloggen, daardoor ben je herkenbaar. Kies voor Listen Only of Microphone als je opmerkingen wilt kunnen maken tijdens het webinar. Laat je microfoon uitgeschakeld, tenzij je wat wilt zeggen. Gebruik bij voorkeur een headset.

 

2. Bergamo Brescia Culturele Hoofdstad 2023 award

Het BGBS AWARD-team bedankt een ieder die al heeft deelgenomen aan de Bergamo Brescia Culturele Hoofdstad 2023 award. We zijn blij om u eindelijk te vertellen over de grote verrassing die gepland is om de afsluiting van dit belangrijke jaar voor onze provincies Bergamo en Brescia te vieren.

Voor de kerstvakantie zullen de 5 Jolly stations (BGBS1-5) weer ON AIR zijn van 15 tot 31 december, op een onaangekondigd schema, in de verschillende banden en modi zodat iedereen de grote finale sprint kan maken en de klassementen kan beklimmen.

Kijk uit naar clusters, we houden ON AIR contact!

 

3. Maandag is er een Tonight@8 webinar over zelfbouwprojecten

Op maandag 11 december is het laatste RSGB Tonight@8 webinar van 2023, en ligt de nadruk op zelfbouw. Vorige categoriewinnaars Jenny Curtis M7JNY, Colin Murray GM4EA en David Law G0LBK zullen vertellen over hun bouwprojecten en wat ze hebben opgestoken van het meedoen aan de RSGB bouwwedstrijd. Neem deel aan de presentatie en stel live vragen op het speciale BATC-kanaal van de RSGB of op het YouTube-kanaal van de RSGB.

Voor begin 2024 staan inmiddels ook al enkele live webinars gepland. Op maandag 15 januari een update over WRTC 2026 dat in het Verenigd Koninkrijk gaat plaatsvinden. Voorzitter en Project Manager Mark Haynes, M0DXR, en andere leden van het WRTC 2026 team zullen ons live vergezellen voor deze presentatie. Ze zullen uitleggen waar WRTC over gaat en een overzicht geven van wat het organisatiecomité van het VK van plan is voor het evenement in 2026. Ga voor meer info over de andere webinars naar de RSGB website rsgb.org/webinars

 

4. De Hunsotron van december over onder andere Nederlandse kwartskristallen

Het afdelingsblad HUNSOTRON van de VERON-afdeling Hunsingo (A60) bevat regelmatig eigen artikelen die ook voor een veel groter publiek dan uitsluitend de A60-afdelingsleden interresant zijn. En dat is ook nu weer het geval.

Zo lees je in de december-uitgave bijvoorbeeld een uitgebreid artikel met prachtige foto’s over kwartskristallen van Nederlands fabrikaat. Maar ook het 2023 sporadische-E seizoen en PA6AA in de explorer sectie van de CQWW SSB 2023 passeert de revue. En het lekker lange artikel over radiopionier dr. Ir. C.J. de Groot is absoluut de moeite van jet lezen waard.

Dus open snel die HUNSOTRON van december 2023.

 

5. Dinsdag lezing over LOFAR, beelden uit de ruimte, bij VERON Flevoland

Aanstaande dinsdagacond, 12 december 2023, is er tijdens de afdelingsbijeenkomst van VERON afdeling Flevoland een lezing door Hans Walrecht over beelden uit de ruimte.

Weet je wie ook beelden van de ruimte maakt? LOFAR, Low-Frequency Array ofwel ‘lage-frequentie telescoop’. Dit is een telescoop die beelden uit de ruimte maakt via ontvangen radio signalen. Astron in Dwingeloo heeft dit systeem ontworpen.

LOFAR is samengesteld uit duizenden antennes die laag bij de grond zijn opgesteld. De radiotelescoop is in 2009-2010 gebouwd. Maar is pas 12 juni 2010 officieel in gebruik genomen. In 2011 is dit systeem gekoppeld aan de stations in het buitenland. LOFAR bestaat uit een reeks van ongeveer 20.000 kleine antennes, en doet astronomisch onderzoek in het frequentiebereik tussen 10 en 240 MHz.

Ga deze lezing bekijken en beluisteren in het Arbeidslokaal in gebouw Hanzeborg, Koningsbergenstraat 201-A, 8231 DC Lelystad. Aanvang 20:00 uur.

 

6. ITU WRC 2023 is nu over de helft, en er is 23cm vooruitgang

De 4 weken durende ITU-Wereldradioconferentie 2023 is nu over de helft. Na talrijke vergaderingen heeft het 23cm-onderwerp vooruitgang geboekt op het niveau van de subwerkgroepen en het resultaat zal naar verwachting hogerop komen in de WRC-comitéstructuur voor goedkeuring.

Ondertussen wordt er ook aandacht besteed aan een grote verscheidenheid aan andere huidige en toekomstige agendavoorstellen waarbij frequentietoewijzingen voor amateurs in het geding zijn, van HF en VHF tot aan de microgolfbanden.

IARU-president Timothy Ellam, VE6SH, arriveerde om het amateurradioteam op de conferentie te ondersteunen en was in staat om een ITU-interview op te nemen dat hier online beschikbaar is.

Deze speciale focuspagina van de RSGB blijft regelmatige updates en extra details bevatten, dus hou ‘m in de gaten…

 

7. Drie presentaties in één over de 23cm band

De meest recent gepubliceerde video van de RSGB 2023 Conventie bestaat uit drie presentaties in één over de 23cm band.

Barry Lewis, G4SJH spreekt over het naast elkaar bestaan van amateur en RNSS in de 23cm-band. Daarna bekijkt John Worsnop, G4BAO hoe de mogelijke RNSS-veranderingen van invloed zullen zijn op smalband-DX en aarde-maan-aardewerking. Tot slot kijkt Dave Crump, G8GKQ naar de toekomst van ATV op de 23cm-band.

Deze presentaties werden gegeven voor de WRC23-conferentie en de definitieve regelingen zullen afhangen van de uitkomst van de WRC23. Je kan de presentatie bekijken op het RSGB YouTube-kanaal.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.