Kort radioamateurnieuws – week 50, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Video: RF-webinar over de basis van onze hobby staat online…, 
  2. Video: SDRuno-plugin voor het opzoeken van onbekende stations, 
  3. Onenigheid over gebruik van VP8-prefix

Kort radioamateurnieuws

1. Video: RF-webinar over de basis van onze hobby staat online…

In het kader van het RF-Webinar-programma gaf Pieter Tjerk de Boer (PA3FWM) in november een lezing over de Maxwell-vergelijkingen, die de theoretische basis vormen voor de radiocommunicatie en dus ook voor onze hobby.

In zijn presentatie laat Pieter Tjerk zijn toehoorders stapsgewijs inzien dat de essentie van de Maxwell-vergelijkingen veel minder complex is dan ze waarschijnlijk zouden vermoeden en bovendien goed aansluit bij wat de meesten al weten over elektrische en magnetische velden. Na de Maxwell-vergelijkingen aan de hand van behulpzame illustraties te hebben geïntroduceerd, bespreekt hij een belangrijke toepassing: de reflectie (eigenlijk: refractie) van radiogolven in de ionosfeer. Hij laat dan zien hoe vrije elektronen en moleculen in de ionosfeer het gedrag van radiogolven veranderen, met refractie als noodzakelijk gevolg. Ook een begrip als bijvoorbeeld “kritische frequentie” blijkt logisch verklaarbaar door toepassing van de theorie van Maxwell. Er is niets zo praktisch als een goede theorie…

De presentatie is inmiddels voor een ieder toegankelijk via YouTube. Van harte aanbevolen: Maxwell, de Maxwellians en de ionosfeer.

2. Video: SDRuno-plugin voor het opzoeken van onbekende stations

Het gebeurt een ieder van ons wel eens dat we over de HF-banden struinen en stations tegenkomen die we niet kunnen thuisbrengen. Een geëigende methode is dan om de betreffende frequenties in Google in te kloppen en te kijken of er relevante informatie terugkomt. Vaak werkt dat echter niet goed. De SDR-software van de Britse firma SDRplay, SDRuno, heeft daar nu een nette oplossing voor, de plugin Cloudmarkers.

Matt M0DQW demonstreert op zijn YouTube-kanaal TECH MINDS deze creatieve oplossing: CLOUDMARKERS – Community Plugin for SDRuno

3. Onenigheid over gebruik van VP8-prefix
Halley Research Station Antarctica

Onderzoeksstation Halley op Antarctica
(Foto: ARRL)

De telecomautoriteit van de Falklandeilanden heeft de Poolse zendamateur Sebastian Gleich (SQ1SGB) gemaand niet langer de call VP8SGB te gebruiken. Sebastian werkt momenteel in het onderzoeksstation Halley VI, op het Britse deel van Antarctica. Hij gebruikt daar de call  VP8/SQ1SGB, geheel in overeenstemming met de geaccepteerde praktijk, en dus niet VP8SGB, zoals de telecomautoriteit onterecht meldt. Mogelijk dat er verwarring ontstaan is doordat er momenteel ook een – nog niet goedgekeurde – procedure loopt om onder andere stations op Brits Antarctica de VP0-prefix te geven. Twee stations in de regio, VP8WOS en VP8PJ, voeren namens Sebastian het gesprek met de telecomautoriteit. Zij verzoeken de regelgever om toe te staan dat Sebastian de call VP8/SQ1SGB blijft gebruiken. Er is overigens momenteel ook geen alternatief voor deze roepnaam.

Dit melden onder meer ARRL en Southgate Radio Amateur News

Meer informatie: OpenFalklands – A Formal Complaint to the FI Communications Regulator regarding VP8/SQ1SGB’s amateur radio operation in Antarctica

 

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron. Een artikel hoeft overigens niet ‘klaar voor publicatie’ te zijn: we helpen graag bij de verdere uitwerking en redactie.