In Electron van januari 2022

Electron januari 2022Op de voorpagina van Electron januari 2022

Op de voorpagina van Electron januari 2022: algemeen Voorzitter Remy Denker PA0AGF wenst alle leden een gelukkig nieuwjaar. In zijn nieuwjaarsboodschap gaat Remy in op het afgelopen jaar en geeft hij een vooruitblik op het nieuwe jaar. Het viel hem onder andere op dat meer amateurs zijn gaan experimenteren met radio.

Uitgelicht

Een voeding met een LM723: nog steeds interessant

Dat de LM723 nog steeds een interessante chip is, laat Harke Smits, PA0HRK, zien in dit artikel. Met dit goedkope IC kunnen ruisarme voedingen gebouwd worden, ook veel beter dan met de bekende driepoten.

Zijbandasymmetrie

Ruud Hooijenga, PF1F, onderzoekt de oorzaken van de zijbandasymetrie van de omroepzender Europe 1, op 183 kHz. Die heeft namelijk een richtantenne in Feldberg, waarschijnlijk de oorzaak van het ontbreken van de bovenste zijband bij Ruud.

De 10 MHz Eclipsmetingen

Met Fldigi deed de VERON-afdeling Eemsmond (A30) van 20 t/m 22 juni Dopplershiftmetingen voor HamSci tijdens de eclips op het zuidelijk halfrond. Daarover verteld Robert Wagenvoort PA0RWT.

NL-Post

In NL-Post onder andere Eisen aan antennes voor radio-ontvangst door Bob J. van Donselaar, ON9CVD. Eveneens een zeer informatief verhaal.

10-20 W QRP-eindtrap

Paul Hollander, PA0PHH, beschrijft het ontwerpen van een eindtrap met MOSFET’s met behulp van simulatie. Ook gaat hij in op de bouw ervan.

HF-rubriek

In de HF-rubriek de activiteitenkalender januari 2022 en veel aandacht voor Velddagbelevenissen. Verder het huidige DXCC deel 8.

VHF en hoger

In de weak signals rubriek deze keer aandacht voor meteoor scatter op 432 MHz. Voor de eerste MS-verbinding op 432 MHz in 1972 tussen W0LER and W2AZL was destijds 5 uur nodig, want de signaalsterktes zijn lager in vergelijking met 2m.

Vossenjagen

2m ARDF en 80m FoxOring: Twee ‘jagers’ doen verslag van de Vossenjachten op 14 november bij Groesbeek.

Maar ook te lezen in Electron januari 2022

 • Accu Coronaprotector
 • Dirage 34 2022
 • IARU-R1 conferentie
 • Training webredactie
 • Orlando Hamcation
 • Komt u ook?
 • In memoriam
 • Stichting Service Bureau
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan sinds 1 juni in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?