Kort radioamateurnieuws – week 7, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. PI4RS radio scouting deed mee in de PACC;
  2. Doe mee aan de UBA-LenteContest 2024;
  3. IARU Monitoring System nieuwsbrief januari;
  4. De 44e Friese RadioMarkt (FRM) is op 25 mei;
  5. Collins catalogus en het draadloos zendstation voor den amateur;
  6. Antennemast van 60 meter spoorloos verdwenen;

Kort radioamateurnieuws

 

1. PI4RS radio scouting deed deze maand mee in de PACC

De PACC wedstrijd is altijd in het 2e volle weekend van februari. De eerste wedstrijd werd gehouden in 1955. In deze contest zijn de Nederlandse provincies de multipliers. Het is een 24-uurs contest in CW en SSB. Je kunt individueel of als groep deelnemen.

En PI4RS radio scouting heeft wederom deelgenomen aan deze contest. Met enkele van onze jongeren en met een groep radioamateurs. Het is niet alleen 59-73 maar ook een sociaal evenement. Genieten van de hamradio hobby. En in deze video krijg je hier een korte impressie van.

 

2. Doe mee aan de UBA-LenteContest 2024

UBA-logoDe UBA Sectie DST (Diest) nodigt alle radioamateurs uit om deel te nemen aan de 41e uitgave van de UBA-LenteContest. In deze PDF vindt u de reglementen van onze jaarlijkse Lentecontest die wij houden op:

  • HF 80m CW 3 maart 2024 van 07.00 tot 11.00 UTC
  • VHF 2m Phone/CW 10 maart 2024 van 07.00 tot 11.00 UTC
  • HF 80m Phone 17 maart 2024 van 07.00 tot 11.00 UTC
  • VHF 6m Phone/CW 24 maart 2024 van 07.00 tot 11.00 UTC

Wij hopen op veel deelnemers uit Nederland.

Alvast dank in naam van de leden en het bestuur van UBA/DST.

 

3. IARU Monitoring System nieuwsbrief van januari 2024 met YouTube links

De nieuwste IARUMS Regio 1 nieuwsbrief is afgelopen week verschenen. Op onze maandrapportage pagina houden we een overzicht bij van al deze nieuwsbrieven als waardevol naslagwerk. Maar je kunt ‘m natuurlijk ook direct via deze link openen.

En de nieuwsbrief opent met goed nieuws. Sinds 4 januari is het zendstation KTWR uit Guam (9900 en 9910 kHz CF, A3E) gestopt met met het uitzenden van secundaire uitzendingen op de 30 m band (op 10124 en 10134 kHz CF). De nationale coördinator van DARC IARUMS, Daniel, DL3RTL, had het Duitse federale netwerkagentschap (BNetzA) ingeschakeld om een internationale klacht in te dienen, volgens ITU bijlage 10. Lees het in detail via deze link en vergeet niet op de YouTube links in de nieuwsbrief te klikken om de besproken storingen te kunnen zien en horen.

 

4. De 44e Friese RadioMarkt (FRM) is op 25 mei 2024

Hebben jullie 25 mei al in de agenda staan?  Wij wel, dus we hopen jullie ook. De FRM-commissie is namelijk al weer druk bezig met de voorbereidingen voor deze radiomarkt. Ja, de 44e keer een FRM, en dat al vanaf 1987; wat een geweldige prestatie zetten die Friezen daar neer.

En ze kunnen nog wel wat hulp gebruiken. Opbouwen, uitzetten stands, bewaken, parkeerbegeleiding, standhouders begeleiden, geluidsinstallatie en electra verzorgen, afbreken en de Buorskip netjes achter laten. Ja, dat zijn zo ongeveer de zaakjes die bij een markt geregeld moeten worden.

Dat kan de FRM-commissie natuurlijk niet alleen. Maar gelukkig is er een groot aantal medewerkers waar ze op kunnen rekenen. Wil jij ook een handje helpen? Neem dan snel contact op met de FRM-commissie.

 

5. Collins catalogus en het draadloos zendstation voor den amateur

Bij de Surplus Radio Society (SRS) hebben ze twee mooie nieuwe aanwinsten in PDF formaat. Allereerst een Collins Amateur Equipment Catalog uit 1975. Dat zijn 16 pagina’s pure nostalgie. Alleen al de prachtige foto’s zijn meer dan het bekijken waard.

En vervolgens het boekwerk Het draadloos zendstation voor den amateur (Telegrafie en telefonie) van J. Corver. Een ingescand exemplaar van 1932 uit de N.V.H.R. bibliotheek. Met 262 pagina’s een naslagwerk dat eigenlijk in geen enkele shack mag ontbreken. Heel veel leesplezier!

 

6. Antennemast van ruim 60 meter spoorloos verdwenen

Wij zijn op de VERON webredactie ook wel eens iets kwijt. Maar wat we bij ARS-Technica lezen slaat alles. Een AM-radioantennemast van ruim 60 meter hoog is al minstens een week vermist. Hierdoorzit het radiostation WJLX (101.5 FM/1240 AM) in Alabama in een financiële crisis en is wanhopig op zoek naar de daders.

Begin deze maand werd een team van bosbouwers naar het gebied rond de toren gestuurd om de omgeving te onderhouden. De toren stond namelijk achter een pluimveefabriek in een bebost gebied. Eenmaal daar belde een van de teamleden de manager van het radiostation, Brett Elmore, om hem te vertellen dat het ruim 60 meter hoge bouwwerk dat er al sinds de jaren ’50 stond, verdwenen was:…

De toren is weg. Er liggen overal draden en hij is weg.

De totale waarde van alle apparatuur die als gestolen is opgegeven is bijna $200.000. En dat is een wel heel erg stevige rekening voor een lokaal radiostation.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.