HAREC studiegids 2023 nu gratis beschikbaar gesteld door IRTS

HAREC studiegids 2023 nu gratis beschikbaar gesteld door IRTSDe Irish Radio Transmitters Society (IRTS) heeft haar engelstalige HAREC amateurradio studiegids editie 2023 gratis ter beschikking gesteld ten behoeve van alle radioamateurs. Deze waardevolle studiegids is vanaf deze pagina te downloaden als PDF eBook.

Dit boek met een indrukwekkende 400 pagina’s is geheel op zichzelf staand. En het vereist slechts een paar externe referenties tijdens het studeren. Het behandelt alle aspecten van het radioamateurisme die de syllabus van het Ierse HAREC-examen vereist. En dat is inclusief radiotheorie, technologie en regelgeving.

De studiegids bevat een gedetailleerde uitleg, waardoor hij bijzonder geschikt is voor zelfstudie. Het boekwerk is eventueel ook goed te gebruiken bij cursussen. Bijvoorbeeld zoals bij die van de National Short Wave Listeners Club, de auteurs van de gids.

Naast het behandelen van alle hoofdzaken bevat de studiegids meer dan 450 optionele voetnoten met verwijzingen, historische aantekeningen en extra uitleg. Deze maken het studeren informatiever voor een lezer die op zoek is naar extra achtergrondinformatie. Alle voetnoten kunnen desgewenst worden overgeslagen als de gids snel moet worden doorgewerkt. Bijvoorbeeld tijdens het reviseren voorafgaand aan het examen.

Een Engelstalig document voor Nederlandse amateurs?

Maar waarom maken we op onze VERON website melding van een Iers Engelstalig lesboek voor het radioexamen? Welnu, deze gids is ook zeer de moeite waard voor ervaren radioamateurs die bijvoorbeeld meer willen weten over modernere technieken zoals SDR-technologie of over antenneveiligheid. Zo is je kennisniveau gemakkelijk weer een beetje up-to-date te brengen. Je bent immers nooit te oud om te leren.

Net als in het verleden verwelkomt de redactie van het boek alle feedback en correcties. Hoewel deze versie van de gids niet zal worden gewijzigd, zal alle feedback worden gebruikt om een toekomstige editie van de gids voor te bereiden. Stuur uw opmerkingen over het boekwerk per e-mail naar publisher@irts.ie

Bron: IRTS website.

 


Wat is HAREC?

HAREC staat voor geHarmoniseerd Amateur Radio Examen Certificaat. Het is een examenprogramma voor kandidaat-radiozendamateurs waarvan de leerstof is gedefinieerd door het CEPT. Dit werd in 1991 ingevoerd met als doel de (technische) examenstof voor de zendvergunning in verschillende landen gelijkwaardig te maken.

Het is de bedoeling dat wanneer een radioamateur een HAREC certificaat behaalt in een bepaald land, er dan zonder problemen een volwaardige vergunning kan worden aangevraagd in een ander land dat deze HAREC-certificering ook accepteert. En dit alles zonder dat er nogmaals een examen moet worden afgelegd.