Kort radioamateurnieuws – week 50, 2020

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Museum voor Radiozendamateurisme zoekt dringend opvolger
  2. Bad Bentheim zoekt kandidaten voor “Die Goldene Antenne 2021”
  3. Tweede editie Engelstalig standaardwerk over antennes nu verkrijgbaar
  4. Nieuw YouTube-kanaal voor QRP’ers

Herinnering: vanmiddag om 15:00 uur is er een RF-webinar over EME op 47 GHz.

Kort radioamateurnieuws

1. Museum voor Radiozendamateurisme zoekt dringend opvolger

Het Museum voor Radiozendamateurisme Jan Corver is sinds 1 december gesloten. De afgelopen 25 jaar werkte de organisatie met veel plezier aan het opzetten en in stand houden van een prachtige collectie apparatuur en andere objecten die de ontwikkeling van het zendamateurisme in Nederland in de loop der jaren laat zien. Vanwege de respectabele leeftijd (83) van oprichter Cor Moerman (PA0VYL), zocht de organisatie de afgelopen jaren naar een opvolger. Helaas is dat tot nu toe niet gelukt. Het bestuur heeft daarom een aantal maatregelen moeten nemen. Zo wordt een deel van de collectie verkocht via de Stichting Onterfd Goed en wordt een ander deel overgedragen aan andere musea. De kerncollectie – eigenlijk alles wat te maken heeft met de geschiedenis van het zend­amateur­isme – blijft achter in de museumruimte in Budel. Het bestuur zoekt voor deze collectie nog steeds een opvolger.

Lees het hele verhaal op de website van het museum: Museum voor Radiozendamateurisme Jan Corver

2. Bad Bentheim zoekt kandidaten voor “Die Goldene Antenne 2021”

Al meer dan 50 jaar (1969) organiseert de Duitse stad Bad Bentheim de Deutch-Niederländische Amateurfunker-Tage (DNAT). Tijdens dit evenement reikt de stad ieder jaar Die Goldene Antenne uit. Deze prijs gaat naar een radioamateur die zich op een bepaalde manier verdienstelijk heeft gemaakt. Tot nu toe zijn er meer dan 25 gouden antennes uitgereikt aan radioamateurs van over de hele wereld.

De volgende uitreiking van Die Goldene Antenne is naar verwachting op 28 augustus 2021. De organisatie is daarom op dit moment op zoek naar geschikte kandidaten. Een jury onder leiding van de burgemeester van Bad Bentheim selecteert de winnaar van de Goldene Antenne 2021. “In 2021 geven we de voorkeur aan kandidaten die iets speciaals hebben bereikt in verband met de coronapandemie. Maar ook andere kandidaten zijn welkom”, zo meldt Jan Stadman (PA1TT/DJ5AN), voorzitter van de DNAT.

De stad Bad Bentheim ontvangt graag voorstellen, tot 1 april 2021. Schrijf naar: Stad Bad Bentheim, Postbus 1452, 48445 Bad Bentheim, e-mail: juerriens(at)stadt-badbentheim.de.

Bron: DARC

3. Tweede editie Engelstalig standaardwerk over antennes nu verkrijgbaar

De tweede editie van het boek ‘Antenna Physics: An Introduction’ is beschikbaar in de webwinkel van de ARRL. Auteur Robert Zavrel (W7SX) bespreekt in dit boek de theorie en de wiskunde die de basis vormen voor alle antenneontwerpen.

Radioamateurs zijn bekend met antennes en gebruiken ze elke dag om via radio te communiceren. Ook kennen zij de basisprincipes van de antennetechniek. Velen hebben zelfs één of meerdere antennes gebouwd. Maar weten we ook echt hoe een antenne werkt? Het boek ‘Antenna Physics, An Introduction’ is geschreven om de kloof tussen theorie en praktijk te overbruggen.

Voor de liefhebbers: Antenna Physics: An Introduction, 2nd Edition

4. Nieuw YouTube-kanaal voor QRP’ers

De Britse G-QRP-club hield afgelopen zomer haar eerste G-QRP Online Convention. Na afloop van het congres waren de video’s van de presentaties uitsluitend beschikbaar voor de congresdeelnemers. De club heeft nu echter besloten om alle video’s publiek toegankelijk te maken via haar nieuwe YouTube-kanaal. Je vindt daar onder andere (Engelstalige) presentaties over:

  • batterijtechnologie voor draagbaar QRP-gebruik
  • het gebruik van de digitale modes FT4 en FT8
  • vector-netwerkanalyzers in het algemeen en NanoVNA in het bijzonder
  • portable gebruik van software defined radio (SDR)
  • gebruik van magnetic loop antennes bij zeer lage vermogens
  • en meer…

Het kanaal heeft nu 17 congresvideo’s, maar het is de bedoeling dat aantal te laten groeien. Overigens is de inhoud van het kanaal niet alleen interessant voor QRP’ers, ook andere radioamateurs zullen er genoeg van hun gading vinden.

Het nieuwe YouTube-kanaal: G-QRP Club YouTube channel

 

 

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ