Kort radioamateurnieuws – week 48, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. 10 en 11 december: ATV-contest VERON/IARU op 432 MHZ en hoger; 
  2. RF-webinar op 11 december: Introductie antenne modelleren met EZNEC; 
  3. RAZzies december 2022 als PDF-download beschikbaar;
  4. PI4HAL-bulletin december 2022 als PDF-download beschikbaar.

Kort radioamateurnieuws

1. 10 en 11 december: ATV-contest VERON/IARU op 432 MHZ en hoger

VERONTijdens ieder tweede volle weekend van maart, juni, september en december is er een ATV-contest op de 70cm-band en hoger. De eerstvolgende is al volgend weekend. De wedstrijd start dan op zaterdag 10 december om 12:00 UTC en eindigt op zondag om 18:00 UTC. Het belangrijkste doel van dit evenement is het stimuleren van ATV-activiteiten.

Deelnemers ontvangen voor iedere voltooide ATV-verbinding wedstrijdpunten, waarbij het aantal punten afhankelijk is van de overbrugde afstand en de frequentieband: hoe hoger de band, des te hoger het aantal punten. Voor tweewegverbindingen op de 70cm-band zijn 2 punten per overbrugde kilometer te verdienen, op de 23cm-band 4 punten en op hogere banden zelfs 10 punten.

Bekijk het volledige reglement op de ‘VHF en hoger’-website: VERON en IARU ATV-contestreglement.

2. RF-webinar op 11 december: Introductie antenne modelleren met EZNEC

Het volgende RF-webinar is  op 11 december, vanaf 15:00 uur. Dan geeft Arie Kleingeld (PA3A) een lezing over EZNEC.

Arie gebruikt het antennesimulatieprogramma EZNEC al meer dan 20 jaar. Aangezien EZNEC tegenwoordig gratis te downloaden is,  geeft Arie er een lezing over. Vele voorbeelden, tips en valkuilen passeren in deze lezing de revue. Het is geen workshop of cursus om EZNEC te gebruiken, en ook geen handleiding (die is al dik en grondig). Deze lezing is een introductie in het modelleren van antennes, in dit geval met behulp van EZNEC. Verder een demonstratie van enkele mogelijkheden, antwoorden op een aantal antennevragen, en voorbeelden van gemaakte antennes en conclusies. Samenvattend: Mits je bij het simuleren rekening houdt met de beperkingen van NEC, kun je met EZNEC verschrikkelijk veel leren over antennes en hun ‘gedrag’..

Voor meer informatie en aanmelding voor het webinar verwijzen wij naar de website: RF Seminar

3. RAZzies december 2022 als PDF-download beschikbaar

De vereniging Radio Amateurs Zoetermeer (RAZ) brengt het maandblad RAZzies uit. De decemberuitgave is nu als PDF-download beschikbaar.

Deze keer in RAZzies:

  • Eenvoudige regelbare voeding voor de zelfbouw (1,25 – 13 Volt)
  • Antwoord van opa Vonk op de vraag: hoe beïnvloedt het terugvouwen van de uiteinden van een open dipool de werking ervan?
  • De bouw van een ‘British Type 3 Mk. II’-replica (kortweg B2-replica)
  • Een VHF-mastversterker voor de zelfbouw
  • En verder diverse bespiegelingen op de blogpagina’s van PA3CNO

Veel leesplezier gewenst.

Download: RAZzies december 2022

4. PI4HAL-bulletin december 2022 als PDF-download beschikbaar

PI4HAL is het clubstation van de Vereniging Radiozendamateurs SS Rotterdam. Het station bevindt zich op het voormalige passagiersschip SS Rotterdam, dat tegenwoordig dienst doet als hotel en permanent is afgemeerd aan het 3e Katendrechtsehoofd in Rotterdam (QTH-locator: JO21fv).

De vereniging heeft tot doel – naast het in de lucht houden van PI4HAL – de radiohobby bij de bezoekers van het schip toe te lichten en te promoten.

De vereniging brengt bovendien maandelijks een uitgebreid, gratis nieuwsbulletin uit, het PI4HAL-bulletin. De decemberuitgave is nu als PDF-download beschikbaar: PI4HAL-bulletin december 2022

 

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.