Kort radioamateurnieuws – week 25, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Opening tentoonstelling “Communicatie tijdens en na de ramp”, 
  2. “Russian Woodpecker” nu cultureel erfgoed

Kort radioamateurnieuws

1. Opening tentoonstelling “Communicatie tijdens en na de ramp”

Noodzender

Op 1 februari 1953 ’s ochtends om 2:00 uur breken de dijken in Zeeland door en is de watersnoodramp een feit. Omdat officiële communicatiemiddelen in het rampgebied uitvallen, blijft de rest van Nederland in eerste instantie verstoken van actuele informatie. Dat verandert snel als onder andere zendamateurs een noodcommunicatienet weten op te zetten.

Het Watersnoodmuseum in het Zeeuwse Ouwerkerk opent binnenkort een tentoonstelling over de bijzondere communicatiemiddelen die werden ingezet tijdens de ramp. Daar valt dan onder andere een replica van radiohandel Weltevreden te bewonderen. Peter Hosveld bouwde hier de belangrijke noodzender waarmee hij het eerste contact legde tussen het geïsoleerde Schouwen-Duiveland en de buitenwereld.

Ook publiceert het Watersnoodmuseum het boekje  ‘1953 – Communicatie tijdens en na de ramp’. Peter Hosveld krijgt daarvan het eerste exemplaar aangeboden tijdens de officiële opening van de tentoonstelling op 7 juli aanstaande. VERON-voorzitter Remy Denker zal daarbij aanwezig zijn om onze vereniging te vertegenwoordigen.

2. “Russian Woodpecker” nu cultureel erfgoed

Vanaf de jaren ’70 tot aan de kernramp in Tsjernobyl (1986) was hij op veel amateurbanden dagelijks te horen: de Russian Woodpecker. Het irritante, repeterende stoorsignaal was afkomstig van een Sovjetische “over de horizon”-radar. Dit radarsysteem was bedoeld om eventuele inkomende westerse raketten vroegtijdig te detecteren.

De enorme antenne-installatie staat nog steeds opgesteld in het Oekraïense Tsjernobyl. De stalen constructie, met de naam Duga-1, is maar liefst 700 meter lang en 140 meter hoog. Kortgeleden, 35 jaar na de nucleaire ramp, verklaarde Oekraïne de Duga-1 tot cultureel erfgoed.

Hierover bericht het online magazine VICE in een uitgebreid artikel: A Missile Radar in the Chernobyl Exclusion Zone Is Now a Protected Heritage Site. Ook BBC Reel besteedde vorig jaar aandacht aan de Woodpecker, in de vorm van een korte, interessante videoreportage: The secret Soviet radar hidden in Chernobyl’s shadow. De reportage spreekt overigens ten onrechte over de radarantenne als de Duga-2. De Duga-2 staat namelijk in het oosten van Rusland en niet in de Oekraïne.