Kort radioamateurnieuws – week 36, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

 1. HUNSOTRON september als PDF-download beschikbaar,
 2. 14 – 18 september: IARU-wereldkampioenschap hogesnelheidstelegrafie, 
 3. DX-nieuws: Jaap PA7DA naar Aruba.

Kort radioamateurnieuws

1. HUNSOTRON september als PDF-download beschikbaar

Het afdelingsblad HUNSOTRON van de VERON-afdeling Hunsingo (A60) bevat regelmatig eigen artikelen die voor een groter publiek interessant zijn dan uitsluitend de afdelingsleden. Dit geldt zeker ook weer voor de septemberuitgave van het magazine.

Daarin lees je onder andere in de rubriek Uit de junkbox een uitgebreid verhaal van Gerard Wolthuis (PA3BCB) over de Wienbrug-oscillator. Hij schreef het artikel n.a.v. de aankoop van een oude toongenerator die op dat principe werkt.

Eveneens een  omvangrijk verhaal van Lieuwe van der Velde en Pieter Kluit (NL 13637) over de eerste straalverbinding tussen Engeland en Europa, opgezet om de Europeanen te kunnen laten meegenieten van de kroning van koningin Elisabeth in 1953. Daarin lees je onder meer dat Philips een belangrijk aandeel had in de tot stand komen van die verbinding.

Van dezelfde auteurs kun je een artikel lezen over de werking, toepassing en uitvoeringsvormen van de zogenaamde Lecherlijn. De naamgever van de Lecherlijn, Ernst Lecher, was een van de eersten die experimenteerde met het principe dat transmissielijnen met een lengte van 1/4 λ, of een veelvoud daarvan, zowel hele hoge als hele lage impedanties kunnen hebben.

Lees dit en meer in HUNSOTRON van september 2022.

2. 14 -18 september: IARU-wereldkampioenschap hogesnelheidstelegrafie in Servië

De Servische radioamateurvereniging SRS en radioclub ‘Soko’ organiseren dit jaar het IARU-wereldkampioenschap voor hogesnelheidstelegrafie (HST). Het kampioenschap is van 14 tot 18 september in Sokobanja (Servië). De resultaten worden tijdens de wedstrijd gepubliceerd.

Lees meer informatie op: Highspeed telegraphy

Met dank aan Ronny ON6CQ voor de melding.

3. DX-nieuws: Jaap PA7DA naar Aruba
 • Aruba
  Jaap PA7DA berichtte ons dat hij in de tweede helft van november op Aruba (CQ9, ITU 11, IOTA: SA-036) is en daar op de HF-banden actief zal zijn. Hij heeft de roepnaam P40DA aangevraagd, maar deze is nog niet bevestigd. Indien nodig zal hij P4/PA7DA gebruiken. QSL via DQB aan PA7DA of direct door een aan jezelf geadresseerde enveloppe en $2,- bij te sluiten. Voor Nederland volstaat een lokale postzegel. Zie QRZ voor details.

In het GB2RS-nieuws van 4 september van de Britse radioamateurvereniging RSGB lezen we verder:

 • Chatham Island
  Jeff K5WE is actief als ZL7/K5WE vanaf Chatham Island (OC-038) nu nog tot 21 september. Hij zal CW, SSB en digitale modes werken op de 10- tot 160m-banden. QSL via Club Log’s OQRS, Logbook of The World of via zijn home call.
 • Liechtenstein
  Tina HB0/DL5YL en Fred HB0/DL5YM zijn actief vanuit Liechtenstein tot 27 september. Zij zullen CW, wat RTTY en wat SSB op de 6- tot 160m-banden werken. QSL via hun home calls, rechtstreeks of via het bureau. Zij gebruiken Logbook of the World (LoTW) niet.
 • Kosovo
  Rene DL2JRM is actief als Z68XX vanuit Kosovo tot 12 september, inclusief een deelname aan de WAE DX SSB Contest. QSL via DL2JRM, rechtstreeks of via het bureau.

Met dank aan Tom PC5D voor de melding.

 

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.