Kort radioamateurnieuws – week 15, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. 18 april: World Amateur Radio Day 2022, 
  2. Reactie IARU-R1 op zonne-energiestrategie EC, 
  3. Podcast: Mannen met een hobby: radiozendamateur

Kort radioamateurnieuws

1. 18 april: World Amateur Radio Day 2022

World Radio Amateur DayAltijd op 18 april gaan radioamateurs wereldwijd de ether in om de World Amateur Radio Day te vieren. Het was op deze dag in 1925 dat in Parijs de International Amateur Radio Union (IARU) werd opgericht. Ook dit jaar is World Amateur Radio Day 2022 op maandag 18 april.

Bij de oprichtingsvergadering waren destijds ook de gebroeders Tappenbeck als vertegenwoordigers van de – illegale – Nederlandse radioamateurs aanwezig. Op 7 juni werd de Nederlandse sectie van de IARU opgericht. Amateurs waren toen nog op persoonlijke titel lid van de IARU. Vanaf 1926 werd dat anders. Vanaf dat moment konden nog slechts radioamateurverenigingen met tenminste 25 aangesloten leden lid worden van de IARU. Daarom werd op 6 juli 1926 de Nederlandsche Vereeniging voor Internationaal Radioamateurisme (NVIR) opgericht, een van de voorlopers van de VERON.

Op maandag 18 april, World Amateur Radio Day, brengen we een langer artikel over deze voor radioamateurs bijzondere dag.

2. IARU-R1 reageert op zonne-energiestrategie EC

Zoals vastgelegd in de Green Deal, streeft de Europese Commissie (EC) ernaar dat in 2030 minstens 40% van de benodigde energie duurzaam wordt opgewekt. In deze context werkt de Commissie onder andere aan een strategie voor het gebruik van zonne-energie, een belangrijke bron van duurzaam opgewekte energie. In dat kader deed de Commissie een publieksconsultatie om onder andere informatie te verwerven over belemmeringen voor de verdere inzet van zonne-energie: EU solar energy strategy.

IARU Regio 1 heeft dit EC-initiatief aangegrepen om kanttekeningen bij de implementatie en het lopende gebruik van zonne-energie te maken. Daarin wordt in het bijzonder ingegaan op potentiële spectrumvervuiling door zogenaamde optimizers. Het ingediende document bevat onder andere details over lopend onderzoek door het IARU-R1-EMC-commissie op dit gebied.

Lees meer informatie op de IARU-R1-website: European Commission Solar Energy Strategy

3. Podcast: Mannen met een hobby: radiozendamateur

Podcasts worden steeds populairder. Zo is er inmiddels een website met de veelzeggende titel “Mannen met een hobby”, met podcasts over de vrijetijdsbesteding van mannen. Wellicht komt er op enig moment ook een variant: “Vrouwen met een hobby”.

De podcast van 12 april bespreekt onze welbekende hobby, het zijn van radiozendamateur. Beluisteren? Bezoek de website: Mannen met een hobby, aflevering 31: Radiozendamateur

Met dank aan Mischa PA1OKZ voor de tip.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.