Kort radioamateurnieuws – week 19, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Morgen, 14 mei: RF-webinar over 48 jaar amateurhistorie van Hans PA0EHG; 
  2. Ontwikkeling van universeel RF-testinstrument URTI; 
  3. PDF-download: PI4HAL-bulletin mei 2023.

Kort radioamateurnieuws

1. Morgen, 14 mei: RF-webinar over 48 jaar amateurhistorie van Hans PA0EHG

In het RF-webinar van zondag 14 mei vertelt Hans van Alphen (PA0EHG/DC1EHG) over zijn 48 jaar ervaring als radiozendamateur.

Hans heeft al meerdere keren een RF-webinar verzorgd. Hij is als geen ander in staat om over veel verschillende  onderwerpen uit onze hobby te vertellen. Wij kennen hem oorspronkelijk als zeer actief op de hoge, zo niet zeer hoge frequenties (47 GHz en hoger), met spraakmakende resultaten tijdens contesten en experimenten.

Maar even gemakkelijk, zo lijkt het, switcht hij naar de HF-banden, waar hij al jaren gedegen onderzoek doet naar diverse verschijnselen. Zo monitort hij continu het bekende 10mW-baken van Robert PA0RYL op 3,555.555 MHz.

De lezing begint om 15:00 uur. Inloggen om de verbinding te testen kan vanaf 14:00 uur. Voor meer informatie en aanmelding voor het webinar verwijzen wij naar de website: RF Seminar

2. De ontwikkeling van universeel RF-testinstrument URTI

Het Great Scott Gadgets-team, bekend onder meer van de HackRF, kondigt de ontwikkeling van een nieuw opensourceproduct aan, het Universal Radio Test Instrument (URTI). Dit SDR-instrument moet een groot aantal RF-testfuncties gaan bieden in één veelzijdig apparaat. Het zou verschillende, vaak kostbare testapparaten moeten kunnen gaan vervangen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een spectrumanalyzer, VNA, signaalgenerator, antenne-analyser, vermogensmeter, frequentieteller en zelfs een SDR-transceiver. Het apparaat is bedoeld voor radioamateurs, onderzoekers, docenten en professionals.

Meer informatie: Great Scott Gadgets – Development of a Universal Radio Test Instrument

Met dank aan Wilko PA1WBU voor de tip.

3. PDF-download: PI4HAL-bulletin mei 2023

PI4HAL is het clubstation van de Vereniging Radiozendamateurs SS Rotterdam. Het station bevindt zich op het voormalige passagiersschip SS Rotterdam, dat tegenwoordig dienst doet als hotel en permanent is afgemeerd aan het 3e Katendrechtsehoofd in Rotterdam (QTH-locator: JO21fv).

De vereniging heeft tot doel – naast het in de lucht houden van PI4HAL – de radiohobby bij de bezoekers van het schip toe te lichten en te promoten.

De vereniging brengt bovendien maandelijks een uitgebreid, gratis nieuwsbulletin uit, het PI4HAL-bulletin. De mei-uitgave is nu als PDF-download beschikbaar: PI4HAL-bulletin mei 2023.

 

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.