Kort radioamateurnieuws – week 35, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. RF-webinar op 19 september: “Uitdagingen en beperkingen van mobiele HF-antennes”,
  2. Video: Chinese maanmissie Longjiang-2,
  3. Herfstprogrammering lezingencyclus Tonight @ 8,
  4. GNU Radio Conference 2021,
  5. Speciale roepnaam TM100AA: 100 jaar amateurradio in Frankrijk

Kort radioamateurnieuws

1. RF-webinar op 19 september: “Uitdagingen en beperkingen van mobiele HF-antennes”

Vanaf 19 september starten de RF-webinars weer. Andy HB9CVQ verzorgt dan een presentatie over het onderwerp: Uitdagingen en beperkingen van mobiele antennes. De officiële titel van deze Engelstalige presentatie luidt overigens: Technical challenges and limitations in vehicular on the move, HF-mobile antennas (160/80/40m) and Radiation Efficiency of electrically small antennas (ESA) by Experiment and Simulation.

Andy vat in dit RF-webinar zijn meerjarig onderzoek naar mobiele HF-antennes in anderhalf uur samen. Hij start daarbij met het uitleggen van de elektromagnetische principes van verticals en loopantennes. Daarna bespreekt hij hoe een voertuig, de banden en de aarde de werking van antennes beïnvloeden. De presentatie is niet alleen interessant voor amateurs die een mobiele antenne willen gaan gebruiken, maar ook voor degenen die de werking van antennes en de invloeden van de omgeving daarop beter willen begrijpen.

Voor een uitgebreide beschrijving van het webinar en eventuele aanmelding verwijzen wij naar de website: RF Seminar.

2. Video: Chinese maanmissie Longjiang-2

Vanaf 2018 berichtten wij veelvuldig over de indrukwekkende tocht van de satelliet Longjiang-2 rondom de maan. Bij deze missie waren naast de ontwikkelaar van de Longjiang, het Chinese Harbin Institute of Technology (HIT), onder andere ook de Radiotelescoop Dwingeloo en de Duitse radioamateur Reinhard Kühn (DK5LA) betrokken. De laatste twee fungeerden als grondstations voor de missie. Reinhard was toen in staat om met zijn indrukwekkende EME-antenne commando’s naar de satelliet te sturen.

Tijdens de laatste HAM RADIO World gaf Reinhard een presentatie over dit bijzondere project. Deze Duitstalige presentatie is sinds kort voor een ieder te bekijken op het YouTube-kanaal van de radioamateurvereniging DARC: Chinesische Mondmission Longjiang-2

3. Herfstprogrammering lezingencyclus Tonight @ 8

Tonight @ 8 is een online-lezingenprogramma van de Britse radioamateurvereniging RSGB. Kortgeleden maakte de RSGB de programmering voor de herfst bekend. Op 6 september start de cyclus met een bijdrage van Gavin Nesbitt over het communiceren via meteor scatter.

Het gehele herfstprogramma ziet er als volgt uit:

  • 6 september: An Introduction to Meteor Scatter Communications, Gavin Nesbitt (MM1BXF)
  • 27 september: Repeaters: how they are built, planned, commissioned and used, Steve Morton (F4VTF, G8DFR)
  • 1 november: Bitx to SBitx: the journey and development of this exciting range of transceivers, Ashhar Farhan (VU2ESE)
  • 6 december: Using the Pluto and RPi4 for Amateur TV and Narrowband use, Noal Matthews (G8GTZ)

Tonight @ 8-lezingen worden live gestreamd via het RSGB-YouTube-kanaal en het speciale BATC-kanaal. De lezingen starten steeds om 19:00 UTC.

Meer informatie: Tonight @ 8 – live webinars

4. GNU Radio Conference 2021

De GNU Radio Conference (GRCon) is de jaarlijkse conferentie van het GNU Radio-project en de gemeenschap die daaromheen ontstaan is. Inmiddels behoort de conferentie tot een van de belangrijkste evenementen op het gebied van Software Defined Radio (SDR).

De GRCon is dit jaar van 20 t/m 24 september. Anders dan vorig jaar is de conferentie dit keer een reguliere conferentie, die gehouden wordt in de stad Charlotte in de Amerikaanse staat North Carolina. De conferentie is echter ook online te volgen, middels een livestream met chatfunctie.

Voor wie uitsluitend online de presentaties wil volgen, is deelname in principe gratis. Wel wordt een vrijwillige bijdrage van bijvoorbeeld $20 verwacht. Inschrijven is verplicht. Voor wie ook de workshops online wil volgen, bedragen de kosten $50. Deelname aan de “echte” conferentie in Charlotte is overigens veel duurder: $850, nog afgezien van reis- en verblijfkosten.

Voor meer details, zoals informatie over het programma en eventuele inschrijving, verwijzen we naar de website: GNU Radio Conference 2021

5. Speciale roepnaam TM100AA: 100 jaar amateurradio in Frankrijk

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de eerste officiële toelating van een radioamateurstation in Frankrijk zal de REF van 1 tot 15 september 2021 de speciale roepnaam TM100AA gebruiken. De roepnaam 8AA werd op 3 september 1921 toegewezen aan radioamateur André Riss.

André Riss werd geboren in 1894 in Boulogne en mocht op 27-jarige leeftijd een eigen gebouwde zender met een vermogen van 1 kilowatt gebruiken. Hij kreeg in 1927 eerst de roepnaam EF8AA (Europa Frankrijk 8AA) en later, in 1932, F8AA. In augustus 1927 werd André lid van de Franse radioamateurvereniging REF. Hij was actief tot aan zijn dood op 2 maart 1982.

Bron: REF
Met dank aan Ronny Plovy (ON6CQ) voor de tip.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron. Een artikel hoeft overigens niet “klaar voor publicatie” te zijn: we helpen graag bij de verdere uitwerking en redactie.