Je eigen website www.callsign.cq?

Steeds meer radioamateurs houden er een eigen blog of website op na. In die blogs word vaak waardevolle informatie gedeeld. Denk aan experimenten, onderzoeken, tests en reviews. Laat experimenteren en onderzoeken nu de belangrijk pijlers zijn onder amateurradio. Nu is een website van een radioamateur niet altijd meteen aan de domeinnaam te herkennen, maar daar komt mogelijk verandering in.

Top level domains zoals .fm, .am en .tv

Ieder land kan zijn eigen zogenaamde “Top Level Domain” ofwel TLD hebben. Voor Nederland is dat .nl. Maar er zijn ook landen TLD’s die ons bekend voorkomen. Bijvoorbeeld .fm voor Micronesië, .am voor Armenië en .tv voor Tuvalu. Ook als niet-inwoner van een van die landen kun je vaak een domeinnaam met zo’n TLD registreren. Er zijn dan ook verschillende radio- en tv-stations die .fm, .am of .tv voor hun website gebruiken. Maar er is geen TLD waaraan je herkent dat je te maken hebt met ween website van een radioamateur. Een eilandje van 600 inwoners kan daar verandering in brengen…

Het eilandje Sark

Wel kennen allen wel de Kanaleneilanden Jersey en Guernsey die ook op de welbekende DXCC-lijst voorkomen. Ze vormen een apart land binnen het Britse Koninkrijk. Een van de autonome Kanaleneilanden die bij Guernsey hoort, is het eilandje Sark. Het heeft slechts 600 inwoners op 5,5 km². In het Frans wordt Sark ook Sercq genoemd. Laat de laatste twee letters van Sercq nu ons geliefde CQ vormen!

Het TLD .cq activeren

Het eiland Sark de activatie van de TLD .cq in gang zetten. Maar ja, waarom zouden ze dat willen? Welnu, Victoria Stamps GUØBEZ, inwoner van Sark en tevens radioamateur, ziet mogelijkheden voor een Top Level Domain dat eindigt op .cq. Want hoe interessant is dat wel niet voor de radioamateurgemeenschap, om een website te hebben die eindigt op .cq? Ze is daarom op Twitter een initiatief gestart met een poll. Ze onderzoekt of er onder radioamateurs belangstelling is om een domeinnaam te registreren eindigend op .cq.

In gesprek met onze webredactie zegt Victoria daarover:

One of the things being considered is a means of reserving amateur radio callsigns so that they cannot be taken by anyone but the person that holds that callsign, so you could get yourcall.cq without fear that someone else takes it first. One mechanism that we have discussed is to provide the option for radio societies (or similar) to act as registrars, or at least have special access, and confirm that whoever is applying for a domain holds a licence with that letter and number combination.

It is of course just an idea at the moment. If we think there is sufficient demand then we would of course pursue it.

Herkenbare website over amateurradio

Het zou natuurlijk heel bijzonder zijn als dit .cq TLD in gebruik genomen kan worden. Radioamateurs hebben dan de mogelijkheid om een domein voor hun website te registreren, wat direct herkenbaar is als dat van een radioamateur. Een stukje eigen “online identiteit”. Maar het is lang proces en er moet natuurlijk wel voldoende belangstelling zijn. We gaan de ontwikkelingen daarom nauwlettend volgen.

Waarom lid worden van de VERON?


Tags: