Kort radioamateurnieuws – week 26, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. IARU-R1-vicevoorzitter Faisal Alajmi (9K2RR) SK,
  2. BTW-vrijstelling voor internetaankopen buiten de EU afgeschaft,
  3. Lezingen HAM RADIO World komen beschikbaar op YouTube,
  4. Nieuwe versie SDR Console heeft 3D-visualisatie waterval, 
  5. Video over de ontwikkeling van de eerste houten CubeSat

Kort radioamateurnieuws

1. IARU-R1-vicevoorzitter Faisal Alajmi (9K2RR) SK

De IARU maakt bekend dat IARU-R1-vicevoorzitter Faisal Alajmi (9K2RR) na een langdurige ziekenhuisopname op 2 juli aan COVID-19 is overleden.

Faisal was sinds de Algemene Vergadering van 2014 vicevoorzitter van Regio 1 en was een energieke en actieve supporter van amateurradio in de Arabische wereld en wereldwijd. Ook was hij een ervaren en succesvolle contester. Hij vertegenwoordigde de IARU in de vergaderingen van de Arab Spectrum Management Group en woonde namens de IARU de ITU World Radio Conferences bij.

IARU-R1-voorzitter Don Beattie (G3BJ) reageert: “Dit is tragisch nieuws. Faisal was een gewaardeerd lid van het Uitvoerend Comité en van het Regio 1-team. Onze gedachten en gebeden zijn bij zijn familie en vrienden in deze droevige tijd”

2. BTW-vrijstelling voor internetaankopen buiten de EU afgeschaft

Tot voor kort was het zo dat je voor internetaankopen van buiten de EU bij een aankoopbedrag onder de €22,- geen btw hoefde te betalen. Sinds 1 juli 2021 bestaat die vrijstelling niet meer. Je bent dus altijd btw verschuldigd, wat inhoudt dat je bijvoorbeeld voor je Alixpress-aankopen meestal 21% meer kwijt bent.

Bovenop de btw betaal je eventueel ook nog inklaringskosten, ook als het aankoopbedrag onder de €22,- ligt. Die kosten brengt de vervoerder, bijvoorbeeld PostNL, in rekening voor de administratieve handelingen om het pakket “in te klaren” bij de Douane. Die inklaringskosten, meestal een vast bedrag, vervallen overigens als de webshop zelf de btw inhoudt en afdraagt. Let daar dus op bij je aankopen.

Voor bestellingen met een waarde van meer dan €150,- zijn ook nog invoerrechten verschuldigd. De hoogte daarvan is afhankelijk van het aangekochte product, maar ligt tussen de 0 en de 12%. Voor internetaankopen binnen de EU betaal je vanzelfsprekend geen inklaringskosten en invoerrechten.

Meer informatie op de website van de belastingdienst: Online bestellen – laat je niet verrassen door extra kosten.

3. Lezingen HAM RADIO World komen beschikbaar op YouTube

HAM RADIO World, het online alternatief voor HAM RADIO Friedrichshafen, zit erop. De DARC meldt echter via Twitter dat de lezingen beschikbaar komen op YouTube. De lezingen worden nu eerst bewerkt en daarna een voor een op het YouTube-kanaal van de DARC gepubliceerd.

4. Nieuwe versie SDR Console heeft 3D-visualisatie waterval

Versie 3.0.28 van het populaire SDR Console is kortgeleden vrijgegeven. De belangrijkste nieuwe functionaliteit die Simon Brown (G4ELI) in deze versie realiseerde, is 3D-visualisatie van de spectrumwaterval. Daarmee kunnen meer details van het spectrum bekeken worden. Om de nieuwe functionaliteit te kunnen gebruiken, is wel een 64bit-versie van Windows 10 met DirectX 12 nodig.

Behalve de 3D-visualisatie van de spectrumwaterval, bracht Simon nog diverse verbeteringen aan. Bekijk de release notes op Simons website: SDR Console 3.0.28, Release Notes.

5. Video over het maken van de eerste houten CubeSat

De WISA Woodsat, ’s werelds eerste houten satelliet, voltooide eerder deze maand met succes zijn stratosferische testvlucht. De nanosatelliet is ontworpen en gebouwd om de ontberingen van een baan in de ruimte te doorstaan. In de test klom een functioneel model van de WISA Woodsat 30 kilometer de lucht in, vastgebonden aan een weerballon. De camera van de satelliet nam een selfie-video op van de ballon die knalde op het moment dat de satelliet terug richting aarde viel.

Lees het hele verhaal en bekijk de video op de volgende pagina: Video: The making of the world’s first wooden satellite

Bron: Southgate Radio Amateur News