Kort radioamateurnieuws – week 49, 2020

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. RF-webinar op 13 december: EME op 47 GHz
  2. Nieuwe editie VHF-handboek IARU-R1 beschikbaar als download
  3. Boete van €5000,- voor illegaal gebruik telecommast
  4. Kerstuitzending van VLF-zender SAQ afgelast

Kort radioamateurnieuws

1. RF-webinar op 13 december: EME op 47 GHz

Op zondag 13 december van 15:00 tot 16:00 uur is er een RF-webinar over de ambitie van Hans van Alphen (PA0EHG) om op 47 GHz met EME actief te worden. Tot nu toe lukte het wereldwijd slechts vier keer om op deze frequentie een succesvolle tweeweg-verbinding via de maan te maken. In eerste instantie richt Hans zich op het ontvangen van EME-signalen op 47 GHz. Daarna verlegt hij zijn aandacht naar het zenden.

Bij deze experimenten komt heel wat kijken, zoals bijvoorbeeld de keuze voor een geschikte antenne en de besturing daarvan. Daarnaast spelen ook diverse rekenmodellen een rol, die overigens nogal eens afwijkende uitkomsten geven. Kortom, een uitstekende basis voor een interessante presentatie.

Voor meer informatie en eventuele aanmelding verwijzen wij naar de website: RF Seminar.

2. Nieuwe editie VHF-handboek IARU-R1 beschikbaar als download

Een nieuwe editie van het VHF-handboek van IARU Regio 1 (IARU-R1) is nu beschikbaar om te downloaden. Deze versie van het handboek bevat alle actuele informatie over de VHF-, UHF- en SHF-amateurbanden voor de landen van Regio 1. Actualisering was nodig als gevolg van de vele besluiten die tijdens de IARU-R1-vergadering 2020 werden genomen.

Het 176 pagina’s tellende digitale boekwerk kan op de IARU-R1-website worden gedownload: IARU-R1 VHF Handbook (version 9.00, November 2020).

3. Boete van €5000,- voor illegaal gebruik telecommast

Agentschap Telecom meldt via Twitter dat twee mannen die in 2019 een telecommast probeerden te gebruiken voor illegale uitzendingen, zijn veroordeeld tot een boete van €5000,-. De bezwaren van de twee mannen uit Wierden en Holten tegen de boete zijn verworpen. Ook betalen zij (de komende 5 jaar) bij elke volgende illegale uitzending €4.500,-.

Het dagblad Tubantia berichtte hier al eerder over: Mannen proberen illegale zender te monteren in zendmast in Rijssen

4. Kerstuitzending van VLF-zender SAQ afgelast

Alexander-alternator SAQ

De organisatie van de VLF-zender SAQ in Grimeton (Zweden) laat op haar website weten dat de kerstuitzending vanwege de coronapandemie dit jaar niet doorgaat.

Als enige overgebleven nog steeds werkende Alexanderson-alternator, verzorgt SAQ nog regelmatig uitzendingen op 17,2 kHz. Het is een goed voorbeeld van pre-elektronische radiotechnologie. Daarom werd de alternator in 2004 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Tot de uitvinding van elektronenbuizen in de jaren 1920, was de dynamo van Alexanderson een belangrijke radiozender met een hoog uitgangsvermogen.

 

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ