Kort radioamateurnieuws – week 31, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Beluister GB2RS nieuws nu ook in Morse;
  2. PDF-download: PI4HAL-bulletin augustus 2023;
  3. DNAT 2023 Speurtocht;
  4. Poolse Straight Key Contest reglement;
  5. YOTA Zomerkamp Hongarije vandaag van start.

Kort radioamateurnieuws

1. Beluister GB2RS nieuws nu ook in Morse

RSGBRSGB news weet ons te melden dat GB2RS nieuwslezer Graham (G4JBD) een online tool ontwikkeld heeft die het huidige GB2RS nieuws in morsecode afspeelt. En de seinsnelheid kan worden ingesteld op verschillende standen tussen de 6 en 51 woorden per minuut. Ideaal voor beginners, flink gevorderden, en iedereen daar tussen in.

Om een realistische HF-ervaring te simuleren kan het systeem ook door de mens veroorzaakte bandruis (QRM) en/of natuurlijke bandruis (QRN) bijmengen. Dus dat nodigt gelijk uit tot zelf uitproberen. Ga hiervoor naar de thersgb.org/go/gb2rsmorse website.

2. PDF-download: PI4HAL-bulletin augustus 2023

PI4HAL is het clubstation van de Vereniging Radiozendamateurs SS Rotterdam. Het station bevindt zich op het voormalige passagiersschip SS Rotterdam, dat tegenwoordig dienst doet als hotel en permanent is afgemeerd aan het 3e Katendrechtsehoofd in Rotterdam (QTH-locator: JO21fv).

De vereniging heeft tot doel – naast het in de lucht houden van PI4HAL – de radiohobby bij de bezoekers van het schip toe te lichten en te promoten.

De vereniging brengt bovendien maandelijks een uitgebreid, gratis nieuwsbulletin uit, het PI4HAL-bulletin. De augustus-uitgave is nu als PDF-download beschikbaar: PI4HAL-bulletin augustus 2023.

3. DNAT 2023 Speurtocht

De DNAT en de VFDB nodigen U uit deel te nemen aan de enige echte DNAT 2023 speurtocht! Haal tijdens DNAT een deelname formulier bij de VFDB stand naast de ingang naar de zaal in het foyergedeelte. Ontdek (zoek) in de zaal de 3 vuurtorens “Roter Sand” en beantwoord de 10 vragen.

Breng daarna het formulier voor 13:00 uur terug naar de VFDB stand naast de ingang naar de zaal in het foyergedeelte. Naast de 3 hoofdprijzen zijn er meerder kleine prijzen. De trekking vindt om 14:00 uur plaats door de DNAT voorzitter Jan Geert Stadman DJ5AN en door de voorzitter van de VFDB Heribert Spießl DG9RAK

4. Poolse Straight Key Contest reglement

Paweł Zakrzewski (SP7TEV), IARU verbindingsofficier van de Poolse Radioamateur Unie (PZK), wil graag iedereen informeren over de regels van de “Straight Key Contest” georganiseerd door de PZK afdeling in Łódź (OT-15 PZK). Deze contest zal dit jaar plaatsvinden op 8 september van 17.00 tot 19.00 UTC op de 80 meter band.

Bij voorbaat hartelijk dank voor deelname!

’73 en vriendelijke groeten.

5. YOTA Zomerkamp Hongarije vandaag van start

Vanaf vandaag vindt het 11e jaarlijkse YOTA Summer Camp plaats in Győr, Hongarije. En het duurt tot 12 augustus 2023.

Meer dan 100 deelnemers uit heel IARU regio 1 plus gasten uit regio 3 zullen het kamp bijwonen om samen van amateurradio te genieten. De agenda is gevuld met leuke activiteiten zoals nachtelijk-ARDF, de interculturele avond en “Train The Trainer” sessies, waarin we actuele onderwerpen in het jeugdwerk van de aangesloten verenigingen bespreken en ideeën ontwikkelen om een aantal van onze gemeenschappelijke uitdagingen samen aan te pakken. Vergeet niet om met ons te QSO-en! We zijn in de lucht met de roepnaam HG23YOTA.

We nodigen je uit om de openingsceremonie van het YOTA Summer Camp bij te wonen op zaterdag 5 augustus 2023, vanaf 1800 UTC, want het evenement wordt live uitgezonden op YouTube.

Tijdens komende week zullen de festiviteiten op de sociale media van YOTA plaatsvinden. We zullen dagelijkse hoogtepunten, momenten achter de schermen en spannende activiteiten delen, zodat je niets hoeft te missen. Word lid van onze online community en maak deel uit van de kampervaring, waar je ook bent!

We kijken uit naar een succesvol YOTA Zomerkamp Hongarije 2023!

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.