Kort radioamateurnieuws – week 50, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Kristina Collins (KD8OXT) promoveert aan de Case Western Reserve University; 
  2. Video’s RSGB-conventie 2022 online; 
  3. Met 0,8 Watt 16.164 km overbruggen op de 2200m-band; 
  4. Rapportage IARU-R1-bandwacht van november 2022.

Kort radioamateurnieuws

1. Kristina Collins (KD8OXT) promoveert aan de Case Western Reserve University

Kristina Collins (KD8OXT) behaalde haar doctoraat op 18 november 2022 aan de Case Western Reserve University in Ohio. Voor veel radioamateurs is Kristina geen onbekende. Zij leidde onder andere het onderzoek naar de veranderingen in de ionosfeer tijdens zonsverduisteringen, waaraan ook diverse Nederlandse radioamateurs meededen.

Haar promotiewerk stond in het teken van de ontwikkeling van een netwerk van persoonlijke ruimteweerstations. Dat werk werd uitgevoerd bij HamSCI (Ham Radio Science Citizen Investigation), een organisatie die de samenwerking tussen professionele onderzoekers en radioamateurs stimuleert.

De VERON feliciteert Kristina van harte met haar academische promotie.

2. Video’s RSGB-conventie 2022 online

RSGBHet is al weer twee maanden geleden dat de Britse radioamateurvereniging RSGB haar jaarlijkse conventie hield. Voor wie het evenement gemist heeft, zijn nu de video’s van diverse presentaties beschikbaar op het YouTube-kanaal van de RSGB.

Enkele van de video’s:

Bekijk het volledige overzicht op het YouTube-kanaal van der RSGB: RSGB 2022 Convention.

3. Met 0,8 Watt 16.164 km overbruggen op de 2200m-band

Met nauwelijks 1 watt vermogen heeft een station ten zuiden van Perth in West-Australië een recordafstand overbrugd naar Noord-Amerika op de 2200m-band (136 kHz), de laagste amateurband in Australië. Het contact werd op 21 november gemaakt tussen VK6MJM en Paul KM5SW in New Mexico. De afstand bedroeg 16.164 kilometer en het vermogen was 0,8 watt EIRP. Het station gebruikte daarbij de digitale mode FST4W-300 in WSJT-X.

Het was een belangrijk moment voor de Western Australian Low Frequency Experimenters Group, die het station beheert. De groep wordt geleid door Peter Hall (VK6HP) en is verbonden aan het Wireless Institute of Australia.

Bron: Amateur Radio Newsline, 9 december 2022

4. Rapportage IARU-R1-bandwacht van november 2022

De bandwacht van IARU Regio 1 (IARU-R1 Monitoring System) publiceerde kortgeleden zijn maandelijkse nieuwsbrief. Zoals we kunnen zien in onderstaande grafiek, zijn de ‘Over the Horizon’- radars opnieuw de grootste boosdoeners in november, gevolgd door uitzendingen in verschillende militaire modes. Het zijn dit soorten uitzendingen die de meeste schade toebrengen aan onze HF-amateurbanden.

Er zijn echter ook andere indringers op onze banden. Vele daarvan worden dagelijks ontvangen en zijn hinderlijk en soms langdurig aanwezig. Zo ontvingen we bijvoorbeeld vaak AM-uitzendingen van het zendstation “Radio Ethiopia” op 7110 kHz. Ook waren er veelvuldig FM-uitzendingen van verschillende Russische taxicentrales in de 10m-band te horen en USB-uitzendingen van Spaanse vissers in de 15m-band, met zeer sterke signalen. Dagelijks werden er bovendien CW-QTC-berichten gehoord op 21438 kHz door het Russische marinestation “RCV”.

Modulatiesoorten indringers HF-amateurbanden

Lees voor alle details de oorspronkelijke publicatie: IARU-MS-nieuwsbrief november 2022.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.