Kort radioamateurnieuws – week 27, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Vanmiddag: RF-webinar over “HF-ontvangst vergelijken met WSPR”,
  2. Radio-examen 3 juli: 20 nieuwe N-amateurs en 9 nieuwe F-amateurs,
  3. TECH MINDS: Digitale amateurtelevisie met DATV-Express en Adalm Pluto

Kort radioamateurnieuws

1. Vanmiddag: RF-webinar over “HF-ontvangst vergelijken met WSPR”

Vanmiddag vanaf 15:00 uur verzorgt Jan PA0SIM een RF-webinar over het onderwerp “HF-ontvangst vergelijken met WSPR“. De webinar-organisatie  meldde ons daarover het volgende.

We zijn verheugd dat Jan Simons (PA0SIM) ons wil bijpraten over zijn nieuwste ontwikkelingen. We kennen Jan van eerdere presentaties samen met Loek PE0MJX over de opzet en werking van de welbekende en vermaarde WebSDR in Maasbree. Recent heeft hij in Electron van juli 2021 verslag gedaan van nieuwe experimenten met WSPR voor het objectief vergelijken van de SNR van verschillende antennes of ontvangstlocaties over een langere periode. In deze presentatie zal hij dit uitgebreid toelichten, en zoals altijd is er natuurlijk zeker gelegenheid tot het stellen van vragen.

Voor meer informatie en eventuele aanmelding verwijzen wij naar de website: RF Seminar.

2. Radio-examen 3 juli: 20 nieuwe N-amateurs en 9 nieuwe F-amateurs

Van Henk Vrolijk, secretaris Stichting Radio Examens, ontvingen wij het volgende bericht over het radio-examen van 3 juli 2021.

Voor het F-examen slaagden deze keer slechts 9 van de 24 opgekomen kandidaten, dat is een slagingspercentage van 37,5 %. Dat is lager dan we de laatste tijd gewend zijn. De vragen waren niet echt moeilijker dan anders, maar misschien komt het doordat er enkele vragen lange tijd niet aan de beurt zijn geweest en dus niet voorkomen in de oefenexamens die op internet staan. Of zou het leren wat minder zijn gelukt door het warme weer? Voor het N-examen slaagden 20 van de 29 kandidaten, een score van 69 %. Dat is wel iets lager dan de vorige keer, maar niet abnormaal

De Stichting Radio Examens organiseert dit jaar nog examens in september (waarvan N is volgeboekt, bij F is nog plaats), oktober en november. Inschrijven kan op de website van de stichting: www.radio-examen.nl.

3. TECH MINDS: Digitale amateurtelevisie met DATV-Express en Adalm Pluto

Door de beschikbaarheid van de geostationaire amateursatelliet QO-100 verheugt digitale amateurtelevisie (DATV) zich in toenemende belangstelling. Op de breedbandtransponder zijn zeer regelmatig tegenstations te vinden, maar daarnaast kun je ook je eigen signaal terugkijken.

Dat starten met DATV niet moeilijk hoeft te zijn, demonstreert het TECH MINDS-YouTube-kanaal in een recente video. Matthew M0DQW toont daarin de combinatie van de software DATV-Express en een Adalm Pluto voor het uitzenden van DATV. Voor de ontvangst gebruikt hij de software SDRangel in combinatie met een Airspy Mini. Maar als SDR-hardware kan ook een andere, goedkopere RTL-dongle worden gebruikt: DATV en RB-TV met SDR-dongle en SDRangel.