Kort radioamateurnieuws – week 24, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Inschrijving scoutingevenement JOTA-JOTI gestart,
  2. Kamperen tijdens HAM RADIO World, 
  3. TECH MINDS: test van SDR-component Pluto Plus, 
  4. Remote SDR V2: WebSDR voor ontvangen én zenden!

Kort radioamateurnieuws

1. Inschrijving scoutingevenement JOTA-JOTI gestart

Jota-Joti 2021 badgeDe inschrijving voor ’s werelds grootste scoutingevenement is gestart. De JOTA-JOTI vindt dit jaar plaats van 15-17 oktober. Dat is gelijk ook de 25ste jaargang van de JOTI. Weliswaar ging het vorig jaar slechts in een sterk afgeslankte versie door, maar voor dit jaar ziet het er rooskleuriger uit. Die kleurrijkheid komt ook terug in de badge en het thema. Het thema is namelijk “Color the globe, color your life”.

2. Kamperen tijdens HAM RADIO World

De voorbereidingen voor HAM RADIO World, het virtuele alternatief van de beurs in Friedrichshafen, zijn in volle gang. De DARC meldt op haar website dat zelfs (virtueel) kamperen tot de mogelijkheden gaat behoren.

Kamperen is een hoogtepunt tijdens elk HAM RADIO-weekend: hier ontmoet je – wanneer de presentaties afgelopen zijn – oude bekenden en nieuwe vrienden. Daarom mag de camping natuurlijk niet ontbreken tijdens de HAM RADIO World.

Je kunt een gratis een campingticket boeken en je eigen staanplaats te kiezen. Iedere staanplaats krijgt een bord met de opgegeven roepnaam.

Reservering tickets:

  1. In de “foyer” van HAM RADIO World (te bereiken via https://pre.ham.darc.de), rechts van het podium,
  2. of direct via de website: HAM RADIO World – Camping Ost 2
3. TECH MINDS: test van SDR-component Pluto Plus

De Pluto Plus is een onofficiële, Chinese upgrade van de Adalm Pluto, de populaire SDR-component die onder andere veel gebruikt wordt voor communicatie via de geostationaire QO-100. De Pluto Plus biedt een aantal interessante uitbreidingen t.o.v. de originele Pluto. Onder andere:

  • een stabielere referentie-oscillator (0,5 ppm)
  • fijnafstemming van de referentie-oscillator
  • een geïntegreerde ethernetpoort (1 Gbit)
  • de mogelijkheid om een externe GPSDO aan te sluiten

Ook heeft de Plus-versie twee RX- en TX-aansluitingen in plaats van een. Er is overigens nog weinig software beschikbaar om deze laatste mogelijkheid ook daadwerkelijk te gebruiken.

Het YouTube-kanaal TECH MINDS geeft een aardig, Engelstalig overzicht van de Pluto Plus: Pluto Plus SDR – An Adalm Pluto Upgrade?

4. Remote SDR V2: WebSDR voor ontvangen én zenden!

Al vaker besteedden wij aandacht aan SDR-software met een web-bediening, zoals WebSDR of OpenWebRX. Beide voorbeelden hebben met elkaar gemeen dat ze uitsluitend te gebruiken zijn voor ontvangstdoeleinden. Anders is dat bij Remote SDR V2: deze software is zowel geschikt voor zenden als ontvangen. Natuurlijk wel onder de voorwaarde dat de SDR-hardware zowel zenden als ontvangen ondersteunt, zoals dat bijvoorbeeld het geval is bij de Adalm Pluto en HackRF.

Remote SDR V2 is volledig open source en draait momenteel uitsluitend op enkele modellen van de Orange Pi (niet te verwarren met de Raspberry Pi).

Kortgeleden gaf YouTube-kanaal TECH MINDS een uitgebreid overzicht van Remote SDR V2. Behalve een demonstratie van de software, laat de video ook zien hoe je er zelf een compleet systeem mee kunt bouwen.

Meer informatie: