Kort radioamateurnieuws – week 52, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. 29/30 januari: “WSPR Marathon 2022” op de 40m-band, 
  2. 9 januari: RF-webinar over antennetuners, 
  3. Video: magnetischelus-antenne voor binnenshuisgebruik, 
  4. Special event: “HAM meets military”

Kort radioamateurnieuws

1. 29/30 januari: “WSPR Marathon 2022” op de 40m-band

Eind deze maand organiseert het amateurradio-platform De Steendert voor de vierde keer een luistercontest op de 40m-band, waarbij gebruik wordt gemaakt van de digitale transmissiemode WSPR en het bijbehorende platform WSPRnet. De contest start op 29 januari om 10:00 uur lokale tijd en eindigt 24 uur later, op 30 januari om 10:00 uur.

Een ieder kan – na aanmelding – gratis meedoen. Aanmelden kan via: radio@steendert.nl. Deelnemers ontvangen als herinnering het digitale Steendert Award.

Meer informatie: WSPR Marathon 2022

2. 9 januari: RF-webinar over antennetuners

Het volgende RF-webinar is op zondag 9 januari vanaf 15:00 uur. Dan spreekt Bob van Donselaar (ON9CVD) over het gebruik en de toepassing van antennetuners. Hij behandelt onder andere de volgende onderwerpen:

  • Waarom gebruiken we antennetuners?
  • Wat is het toepassingsgebied?
  • Hoe kunnen we rekenen aan tunerschakelingen?
  • Wat is het rendement?

Tot slot reikt hij nog enkele bronnen voor zelfstudie aan.

Voor meer informatie en eventuele aanmelding verwijzen wij naar de website: RF Seminar.

3. Video: magnetischelus-antenne voor binnenshuisgebruik

De GA-450 is een actieve magnetischelus-antenne voor ontvangst van de HF-banden. Deze batterijgevoede antenne is met zijn lusdiameter van slechts 20 cm bijzonder klein, wat het apparaat uitermate geschikt maakt voor binnenshuisgebruik.

Matt M0DQW demonstreert op zijn YouTube-kanaal TECH MINDS dat de lustantenne – ondanks zijn kleine afmetingen –  heel behoorlijke prestaties levert in het bereik van 10 tot 40 meter: GA-450 Portable Active Small Loop HF Antenna

4. Special event: “HAM meets military”

Op vrijdag 1 april 2022 (geen grap) organiseert de Koninklijke Landmacht “HAM meets military”. Op die dag zullen acht stations met speciale roepnamen actief zijn: PA01MIL t/m PA08MIL. Elk station wordt dan bemand met twee militaire operators en een zendamateur.

Het belangrijkste doel is om jonge militaire operators kennis te laten maken met de wereld van de amateurradio. Natuurlijk wordt er ook een kleine wedstrijd van gemaakt, want soldaten houden ervan om tot het uiterste te gaan. Welke roepnaam maakt de meeste contacten?

Meer informatie: Ham meets military

 

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron. Een artikel hoeft overigens niet ‘klaar voor publicatie’ te zijn: we helpen graag bij de verdere uitwerking en redactie.