Kort radioamateurnieuws – week 44, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Southgate-webredacteur Richard Brunton (G4TUT) SK; 
  2. Video: starten met satellietcommunicatie;
  3. RAZzies november 2022 als PDF-download beschikbaar;
  4. 12 november: Open Dag VERON Kennemerland en Radio Club Kennemerland

Kort radioamateurnieuws

1. Southgate-webredacteur Richard Brunton (G4TUT) SK

Via diverse bronnen hebben wij vernomen dat de man achter het Southgate Amateur Radio News, Richard Brunton (G4TUT), is komen te overlijden.

Richard was iedere dag op zoek naar interessante nieuwtjes voor radioamateurs en publiceerde die op zijn populaire website. De VERON-webredactie maakte regelmatig dankbaar gebruik van de resultaten van zijn speurtocht. Soms namen we een publicatie van Richard in een vertaalde versie over, maar ook stimuleerden zijn berichten ons om de bronnen van zijn vindingen na te pluizen. Op deze manier heeft hij ons – en daarmee ook de Nederlandse radioamateur – jarenlang geholpen. Wij zijn hem daarvoor zeer erkentelijk.

De radioamateurwereld zal Richard Brunton missen.

2. Video: starten met satellietcommunicatie

Ook al eens overwogen om iets met satellietcommunicatie te gaan doen, maar er nog steeds niet aan begonnen? Dan is er nu een mogelijkheid om je start te vergemakkelijken.

Tijdens het laatste AMSAT-UK International Space Colloquium gaf Heather Nickalls (M0HMO) namelijk een uitgebreide presentatie over ‘Working satellites on a budget’. Zij bespreekt daarin eigenlijk alles wat je moet weten om van start te kunnen gaan: beschikbare informatiebronnen, benodigde antennes en zend/ontvangstinstallatie, soorten satellieten, gebruikte transmissiemodes, correctie voor dopplerverschuiving, en meer.

Alle presentaties van het colloquium zijn inmiddels beschikbaar op YouTube, inclusief die van Heather. Van harte aanbevolen.

Meer informatie: AMSAT-UK Colloquium: Talks now on YouTube

3. RAZzies november 2022 als PDF-download beschikbaar

De vereniging Radio Amateurs Zoetermeer (RAZ) brengt het maandblad RAZzies uit. De novemberuitgave is nu als PDF-download beschikbaar, met wederom interessante verhalen.

Vorige maand bracht RAZzies een uitgebreid verhaal over een transverter voor de 136kHz-band. Ditmaal brengt het een nog uitgebreider verhaal over antennes voor deze bijzondere pioniersband.

In de rubriek ‘Opa Vonk & Pim’ geeft opa een uitgebreide uitleg over wat een RST-rapport inhoudt. We komen onder meer te weten dat dit type rapport al sinds ongeveer 1934 bestaat.

Voor de liefhebbers van zelfbouw biedt de novemberuitgave van RAZzies ook nog een ontwerp van een eenvoudig QRP-setje voor de 21MHz-band. Een beetje handige knutselaar kan die in een avondje in elkaar te zetten is. Het ontwerp is van Roger G3XBM.

Veel leesplezier gewenst.

Download: RAZzies november 2022

4. 12 november: Open Dag VERON Kennemerland en Radio Club Kennemerland

VERON Kennemerland en Radio Club Kennemerland zijn gezamenlijk actief voor alle officiële radiozendamateurs in de regio Kennemerland, inclusief de Haarlemmermeer. Op zaterdag 12 november 2022 houden zij een gezamenlijke OPEN DAG. Gedurende deze dag worden er enkele van de zeer interessante facetten van het zendamateurisme gedemonstreerd.

Van 10:00 tot 16:00 uur is iedere belangstellende welkom in het clubgebouw van RCK in IJmuiden. Het adres is: Westerduinweg 9, IJmuiden. Toegang en parkeren zijn gratis.

Meer informatie vind je op de website van VERON-afdeling Kennemerland: 12 november 2022: OPEN DAG

 

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.