The Danny Weil and Colvin Radio Expeditions’ door James D. Cain K1TN

VP2VBDanny Weil is misschien wel het meest extreme voorbeeld van een zwervende reiziger die Engeland verlaat op een klein zeilschip, met een lengte van 40 voet, die hij YASME noemt. Dit is een afleiding van het Japanse woord ‘yasume’ wat ‘rustig maken’ betekent. Met zo goed als geen enkele zeilervaring onderneemt Danny Weil eind 1954 een 22 dagen durende zeiltocht die begint vanuit Engeland langs de West-Afrikaanse kust naar Gambia en vandaar westwaarts over de Atlantische Oceaan naar Brits West-Indië.

Dick KV4AA

Hij ontmoet op de Amerikaanse Maagdeneilanden Dick Spenceley KV4AA, een bekende en ervaren Amerikaanse radioamateur. De Amerikaanse Maagdeneilanden (United States Virgin Islands) maken deel uit van de Maagdeneilanden en liggen tussen Puerto Rico en de Bovenwindse eilanden in het Caribisch gebied. Het klikt tussen de twee avonturiers. Danny Weil krijgt van hem les in de theorie van amateurradio, inclusief morsecode.

Met behulp van zijn Britse staatsburgerschap verwerft Danny Weil een radiolicentie in de Britse Maagdeneilanden en begint aan zijn inmiddels beroemd geworden odyssee. De Britse Maagdeneilanden British Virgin Islands zijn een eilandengroep die deel uitmaakt van de Antillen in het Caraïbisch gebied. De eilandengroep bestaat uit meer dan vijftig eilanden.

DXpedities boek

Het boek van auteur James D. Cain K1TN bevat een schat aan informatie over de gouden eeuw van DX-pedities alsook over de moeilijke en vaak gevaarlijke pogingen om naar plaatsen te reizen waar amateurradio nog niet bestond. Dit avontuurlijke aspect van de radiohobby bloeide op na de Tweede Wereldoorlog en het goed onderbouwde, met gegevens gevulde en geïllustreerde boek volgt de hoogtijdagen van amateurradio tussen 1955 en 1993.
James D. Cain K1TN richt zich op drie van de belangrijkste mensen die het voortouw hebben genomen vanaf talloze locaties: de beroemde Danny Weil VP2VB alsook het echtpaar Lloyd Dayton Colvin W6KG en Iris Colvin W6QL. Samen met nog drie anderen: Don Chesser W4KVX, Dick McKercher WØMLY en Don Miller W9WNV.

Colvins

De saga van Colvins begon in de herfst van 1965 op Saipan. Hun laatste reis naar Zuidoost-Azië was in 1992. Ze reisden naar niet minder dan 221 DXCC-landen en waren actief in ongeveer twee derde daarvan. De Colvins genereerden meer dan een miljoen QSO’s. Vrijwilligers van Yasme beantwoordden meer dan 750.000 QSL’s, die zijn gecatalogiseerd en opgeslagen in het huis van Colvin – ’s werelds grootste QSL-collectie.

Lloyd Dayton Colvin kreeg voor het eerst een vergunning in 1929 op 12-jarige leeftijd en behaalde een diploma elektrotechnisch ingenieur aan UC Berkeley. Na zijn afstuderen begon hij aan een 23-jarige loopbaan in het leger – waaronder het US Army Signal Corps in Alaska tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij ging in 1961 met pensioen als luitenant-kolonel. Zijn dienstjaren in het leger hadden hem de mogelijkheid geboden om vanuit veel andere landen te opereren, wat de voorliefde voor DX-globaltrotting tot stand bracht die zijn latere jaren kenmerkte. Hij verkreeg WPX #1 en stond in 1957 op de cover van CQ.

Lloyd en Iris trouwden in 1938 en Iris behaalde haar licentie in 1945 als W6DOD. Halverwege de jaren zestig hadden hun succesvolle investeringen in onroerend goed en aannemersactiviteiten in Alaska en Californië het echtpaar financiële onafhankelijkheid verzekerd. Avontuurlijke DX-geschiedenis stond op het punt geschreven te worden.

K1TN

James D. Cain K1TN organiseert zijn boek door heen en weer te schakelen, soms bijna willekeurig, tussen Danny Weil VP2VB en de andere hoofdrolspelers Lloyd en Iris Colvin.
Dit echtpaar was niet zo volledig vrijgevochten als Danny Weil maar wel waren ze allen gebeten worden door dezelfde reislust.
In de loop der jaren is The Yasme Foundation uitgegroeid van een steungroep voor deze originele Yasme-avonturen, tot een wereldwijde stichting die projecten ondersteunt die amateurradio wereldwijd helpen bloeien.
In 2008 kondigde de Raad van Bestuur van The Yasme Foundation de oprichting aan van de Yasme Excellence Awards.
De Yasme Excellence Awards worden uitgereikt aan personen die door hun eigen service, creativiteit, inzet en toewijding een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan amateurradio. De bijdrage kan een erkenning zijn van buitengewone technische, operationele of organisatorische prestaties. Deze prijzen worden van tijd tot tijd uitgereikt wanneer het bestuur dit gepast acht.

Download PDF versie van het boek

Het boek bevat 320 pagina’s.
“About the author: James D. Cain, K1TN, has been a licensed radio amateur since 1961 and has written professionally since 1973. He achieved DXCC Top of the Honor Roll in 1994, then “retired” from the chase. From 1979 to 1986 he was editor and publisher of The DX Bulletin. This is his first book.”

Het leerrijke boek is niet langer beschikbaar in gedrukte vorm, maar je kunt een gratis pdf-kopie downloaden.

Met dank aan Ronny ON6CQ