Kort radioamateurnieuws – week 26, 2020

Logo kort radioamateurnieuwsLees in ‘Kort radioamateurnieuws’ de berichten die ons deze week opvielen, maar die te beknopt zijn voor een apart nieuwsartikel.

Kort radioamateurnieuws van deze week:

  1. Volgende RF-webinar op 12 juli
  2. QTC: nieuw, gratis, digitaal magazine voor radioamateurs
  3. Aantal antenne-installaties in Nederland afgenomen in mei
  4. Lineaire transponder CAS-6-satelliet in bedrijf

Kort radioamateurnieuws

1. Volgende RF-webinar op 12 juli

Robert Langenhuysen (PA0RYL), Amateur van het Jaar 2016, organiseert al sinds 2011 het RF-seminar. Dit seminar is er in het bijzonder voor radioamateurs met interesse in de technische en wetenschappelijke achtergronden van hun experimenten. Het is voortgekomen uit het Meetlab, waar ieder jaar tijdens de Dag voor de Radioamateur bezoekers hun (zelfbouw)apparaten kunnen doormeten. Het seminar is daardoor met name een ontmoetingsplaats voor de experimenterende radioamateur geworden.

Vanwege de corona-maatregelen is het nog onzeker of het RF-seminar dit jaar nog gehouden wordt. Wat echter zeker wel doorgaat, is de online variant, het RF-webinar. De eerstvolgende is al op 12 juli 2020. De titel van dat seminar luidt Tijd-ontvangst en interne redistributie van GPS en Galileo en wordt gegeven door Mark-Jan, PE1CMP. Overigens is deelname gratis en staat voor eenieder open.

Voor meer informatie en eventuele aanmelding (als spreker of deelnemer) voor een van de evenementen, verwijzen wij naar de website: RF Seminar.

2. QTC: nieuw, gratis, digitaal magazine  voor radioamateurs

De Radio Amateur Society of Australia (RASA) maakt bekend dat zij een pilot start met QTC, een nieuw, gratis, digitaal magazine voor radioamateurs.  Het magazine zal iedere twee maanden verschijnen en onder andere terugkerende columns brengen. Daarnaast komen er ook artikelen over technische onderwerpen en regelgeving.

Geïnteresserden kunnen de eerste editie van QTC downloaden op de volgende pagina: QTC e-magazine

3. Aantal antenne-installaties in Nederland afgenomen in mei

Het Antennebureau houdt bij waar in Nederland welke antenne-installaties staan. In mei waren er in Nederland in totaal 17.145 antenne-installaties, een afname van 695 ten opzicht van april. Dat aantal neemt al enige maanden af door de samenvoeging van de netwerken van T-Mobile en Tele2. Sinds mei geeft het Antennebureau overigens ook aan welke installaties 5G ondersteunen.

Bron: Antennebureau: aantal antenne-installaties op 31 mei 2020

4. Lineaire transponder CAS-6-satelliet in bedrijf

CAMSAT amateur radio satellietenCAMSAT lanceerde op 20 december 2019 de CAS-6-satelliet. Alan Kung (BA1DU) meldt nu dat sinds zaterdag 20 juni 2020 de lineaire transponder actief is. Door een storing werken het CW-baken en de GMSK-telemetriezender echter nog niet correct: alleen de twee draaggolven van de zenders zijn beschikbaar. De organisatie zoekt de oorzaak van de storing om het CW-baken en het telemetrie-kanaal alsnog beschikbaar te maken.

De verschillende frequenties van de transponder en bakens zijn als volgt:

  • U/V lineaire transponder-uplink: 435,280 MHz
  • U/V lineaire transponder-downlink: 145,925 MHz, 20 kHz bandbreedte, geïnverteerd signaal
  • CW-telemetriebaken: 145,910 MHz
  • AX.25 4,8 kbps GMSK-telemetrie: 145,890 MHz

Oorspronkelijk artikel: CAS-6 antenna deployed, transponder activated