RF-seismograph signaleert aardbeving Idaho

Voorspellen van aardbevingen mogelijk via de RF-seismographAl jaren is men op zoek naar een methode dat het voorspellen van aardbevingen mogelijk maakt. Echter Charles F. Richter, bedenker van de schaal van Richter zegt hierover:

Only fools and charlatans predict earthquakes.

Maar nog niet zo heel lang geleden is dit ook gezegd voor het maken van weersvoorspellingen. Kosuke Heki een geofysicus, die een studie doet naar een mysterieus fenomeen van vreemde patronen gevormd door elektronen in de lucht na een aardbeving, denkt daar heel anders over. Echter Heki is van mening dat het voorspellen van aardbeving tot de mogelijkheden behoort.

Welk geheimzinnig fenomeen speelt zich af?

Op 11 maart 2011 is Heki in zijn kantoor van de Universiteit van Hokkaido en voelt trillingen in de grond. Heki is niet echt gealarmeerd maar wel geïnteresseerd. Op dat moment kon hij nog niet vermoeden dat dit een van de grootste aardbeving van het land zou zijn met als gevolg een Tsunami. Met als resultaat bijna 16.000 doden. Echter Heki is op dat moment meer geïnteresseerd in de data die deze beving op zou leveren.

Dus Heki bekijkt de data en ziet inderdaad een ionenverstoring in de ionosfeer zo’n 10 minuten nadat de aardbeving heeft plaatsgevonden. Een fenomeen dat al eerder is aangetoond. Heki besluit om de data in een groter tijdframe te bekijken. Maar tot zijn verbazing ziet hij dit fenomeen al 40 minuten voordat de aardbeving werkelijk is begonnen. Was dit eenmalig, een foutief instrument of toeval? Heki besluit om meer beschikbare data te onderzoeken en al snel vindt hij nog 18 aardbevingen die voorafgaande aan de aardbeving verstoringen laten zien in de ionosfeer.

Natuurlijk de is wetenschap sceptisch en meestal verdwijnen de verhalen al snel als het gaat om het voorspellen van aardbevingen. Maar dit fenomeen blijft terugkomen en blijft hangen.

Piëzo-elektrisch effect

Voorafgaande aan de aardbeving ontstaan er diep in de grond microfracturen. Onder invloed van de druk ontstaat er een piëzo-elektrisch effect. Waardoor positief geladen ionen ontstaan. Onder invloed van het elektromagnetisch effect van de aarde verplaatsen deze ionen zich naar boven.

Positieve ionen kunnen zich met een snelheid van 30 meter per seconde naar boven verplaatsen, aldus Friedmann Freund, een natuurkundige van NASA Moffett Field Californië.

Deze positief geladen ionen verplaatsen zich tot in de ionosfeer die zich bevindt tussen de 85 en 600 kilometer boven het oppervlakte van de aarde. Invloeden van ionen op de ionosfeer is iets waar radiozendamateurs al vele jaren gebruik van maken. Onder invloed van de zon ontstaan er ion concentraties waardoor radiosignalen beïnvloed worden.

Pierre-Richard Cornely, een elektrotechnisch ingenieur aan het Eastern Nazarene College in Quincy, vergelijkt het effect dat de zon heeft op de ionosfeer met het piëzo-elektrisch effect.

RF-seismograaf en het voorspellen van aardbevingen

Op 31 maart 2020 was er in Idaho een aardbeving met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter. VE7DXW meldt op QRZ.com dat deze aardbeving ook zichtbaar is op de RF-Seismograaf en wel voordat de aardbeving plaatsvond.

Bij toeval ontdekt

Nadat een experiment om de propagatieveranderingen rond een eclips te meten was afgelopen heeft het team besloten de “RF-seismograph” door te laten lopen. Met de data die in een periode van 4 jaar is verzameld blijkt dat 72% van de aardbevingen in die periode zichtbaar is op de RF-seismograph. Nu is achteruit redeneren uit wetenschappelijk oogpunt niet houdbaar en betrouwbaar. Aan de andere kant is dit fenomeen achteraf aangetoond en ontstaat er een theorie die nu wetenschappelijk getoetst kan worden.

Waarschuwingssysteem

De RF-seismograph laat zien dat veel aardbevingen zich wel tot een uur voor de beving aankondigen in de ionosfeer. De belangrijkste vraag is of dit fenomeen in de ionosfeer leidt tot een betrouwbaar waarschuwingssysteem en zo vele levens kan redden. In het verleden zijn wel meer effecten gepubliceerd die aardbevingen zouden kunnen voorspellen. Echter deze geruchten doofden altijd binnen een paar weken weer uit. Het effect van positief geladen ionen op de ionosfeer blijft echter hangen en komt elke keer terug.

Meer weten?

Iedereen kan meehelpen met het verzamelen van data. De Arizona State University ondersteunt dit project via Science starter. Ga naar  https://scistarter.org/rf-seismograph voor meer informatie.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

  • Zelf apparatuur bouwen

    Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

  • Over de wereld zenden

    Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

  • Nieuwe vrienden maken

    Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?