Lancering EASAT-2 en Hades met FM-repeaters op 13 januari

AMSAT-EA-logo easat-2-hadesDe lancering van de satellieten EASAT-2 en Hades staat gepland voor 13 januari om 15:25 UTC met een Falcon-9-raket van SpaceX.

Beide satellieten bieden uitgebreide communicatiemogelijkheden.  Zo beschikken ze over FM-transponders voor spraakcommunicatie en FSK/AFSK-datatransponders tot 2400 bps voor bijvoorbeeld AX.25 en APRS-frames. Bovendien hebben ze CW- en FM-bakens met de roepnamen AM5SAT en AM6SAT. Daarnaast gaat de Hades ook nog live SSTV-beelden uitzenden.

EASAT-2 zal vanaf 30 minuten na de lancering automatisch actief worden, hoewel de prioriteit van de organisatie in eerste zal liggen op de ontvangst van telemetriedata om de goede werking te controleren.

Dit meldt het AMSAT-nieuwsbulletin van 9 januari.

EASAT-2

EASAT-2 is een gezamenlijk project van AMSAT-EA en studenten in de telecommunicatie en in de lucht- en ruimtevaarttechniek. Het communicatiegedeelte van de satelliet bevat tevens bijdragen van ICAI School of Engineering in Madrid.

De EASAT-2 beschikt ook over een experimentele lading bestaande uit basaltmateriaal afkomstig uit Lanzarote. Omdat dit materiaal vergelijkbare eigenschappen heeft als basalt afkomstig van de maan, neemt men aan dat de uitkomsten van experimenten met dit materiaal ook van toepassing zijn op maanbasalt. De bedoeling is om periodiek bepaalde eigenschappen van het materiaal in de ruimte te meten om na te gaan welke veranderingen er optreden. Hoewel het experiment nog een beperkte omvang heeft, vormt het toch een belangrijke mijlpaal, omdat dit soort onderzoek niet eerder op zo’n kleine satelliet werd uitgevoerd.

Hades

De payload van Hades bestaat onder andere uit een kleine cameramodule, die opgenomen beelden als SSTV-signaal uitzendt. De module gebruikt SSTV-formaten die compatibel zijn met Robot36, Robot72, MP73 en MP115.

Het ontwerp van de cameramodule is gebaseerd op het model dat wordt gebruikt in de succesvolle missie van de PSAT2-satelliet, een amateurradiosatelliet van de United States Naval Academy en de Technische Universiteit van Brno. Deze camera is sinds 25 juni 2019 operationeel.

De camera-chip is de Omnivision OV2640 en levert een gecomprimeerd jpeg-beeld met een maximale resolutie van 2 megapixels. Het interne geheugen van de gebruikte CPU beperkt de resolutie van de camera tot maximaal 640×480 pixels. De complete SSTV-encoder kon worden gerealiseerd op een 4-laags PCB met afmetingen van slechts 38x38mm.

De afdeling Radio-elektronica van de Technische Universiteit van Brno ontwikkelde en vervaardigde de module, waarvan zowel het hardware-ontwerp als de firmware beschikbaar komen via Github onder de MIT-licentie: PSAT-2 PSK/SSTV

Frequentiedetails

De uitzendfrequenties voor beide satellieten zijn als volgt:

EASAT-2

  • Uplink: 145,875 MHz, Modes: FM-spraak (geen subtoon) en FSK 50 bps, AFSK, AX.25, APRS 1200/2400 bps
  • Downlink: 436.666 MHz, Modes: FM-spraak, CW, FSK 50 bps, FM-spraakbaken met roepnaam AM5SAT

HADES

  • Uplink: 145.925 MHz, Modes: FM-spraak (geen subtoon) en FSK 50 bps, AFSK, AX.25, APRS 1200/2400 bps
  • Downlink: 436.888 MHz, Modes: FM-spraak, CW, FSK 50 bps, SSTV Robot 36, FM-spraakbaken met roepnaam AM6SAT

Meer informatie

De beschrijving van de uitzendingen is te vinden in het volgende document: EASAT-2 AND HADES – TRANSMISSIONS DESCRIPTION

AMSAT-EA stelt de bevestiging van de ontvangst van telemetriedata, spraakbakens en SSTV-beelden op prijs. Inzenders van deze transmissiegegevens ontvangen een papieren QSL-kaart. Inzenden kan via de volgende link: AMSAT-EA satellites database transmissions uploads