Kort radioamateurnieuws – week 8, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Nieuwe versie 6 meter boek van Jim K5ND;
  2. Het bijhouden van je eigen “junkbox”;
  3. Annulering radiomarkt tijdens VRZA Radiokampweek;
  4. Cubesat Fox-1D (AO-92) is verleden tijd;
  5. Nieuwe DARC N-machtiging cursusvideo;
  6. Duitstalige radiouitzending over radiogeschiedenis;
  7. Nieuwe Britse licentievoorwaarden van kracht;

Kort radioamateurnieuws

 

1. Nieuwe versie van het 6 meter boek geschreven door Jim K5ND

Jim Wilson K5ND voltooide onlangs de derde editie van het boek “Magic Band Revealed – Everything You Need to Know for 6 meter Amateur Radio DXing“. Hierin zijn ook hoofdstukken gewijd aan propagatie zoals sporadic-e, F2, TEP, Meteorscatter, ionoscatter, etcetera. Maar het gaat ook over apparatuur, antennes, antennemodelering, contesten en veel meer. Het boek is beschikbaar als gratis pdf-download van de website van Jim of in gedrukte versie via Amazon.

Capture the Magic of Six Meters” werd meer dan 7000 keer gedownload, vanaf de publicatie in augustus 2020 tot de introductie van versie 2 in juli 2022. De downloads van versie 2 bereikten bijna 1.000. Deze hertitelde versie voegt aparte hoofdstukken toe over FT8/FT4, MSK144 en Q65. Er zijn ook nieuwe hoofdstukken over contesting, roveroperatie en awards. En er zijn nieuwe bijlagen over SDR-bediening en EZNEC-antennemodellering. Als je de eerdere versies goed vond, zul je zeker van deze nieuwe versie willen profiteren.

 

2. Het bijhouden van je eigen “junkbox”

Het bijhouden van een “junkbox” – een verzameling spullen die gebruikt kunnen worden voor toekomstige projecten en reparaties – is een aloude gewoonte onder radioamateurs. Elke hamradio junkbox moet echter ergens beginnen.

De coverstory van het januari/februari 2024 nummer van On the Air, “A Fine Mess: Starting Your Junk Box,” door Eric P. Nichols, KL7AJ, geeft advies over hoe je dat het beste kunt doen.

De januari 2024 aflevering van de On the Air podcast graaft dieper door op locatie te gaan naar de werkplaats van W1AW, ARRL’s Hiram Percy Maxim Memorial Station. Station Manager Joe Carcia, NJ1Q, verwelkomt ons in deze werkruimte om ons enkele echte junkboxen te laten zien en te bespreken hoe ze van pas komen.

 

3. Annulering van de radiomarkt tijdens de VRZA Radiokampweek

In verband met het forse aantal afmeldingen vanwege Koningsdag en de radiomarkt in Kassel (D) heeft de organisatie van de radiomarkt tijdens de VRZA Radiokampweek helaas moeten besluiten om deze markt niet door te laten gaan. De VRZA Radiokampweek zelf gaat uiteraard wel door!

Wij willen graag de teleurstelling voorkomen bij zowel de verkopers, vanwege het teleurstellende aantal bezoekers, als bij de bezoekers vanwege het lage aantal kramen.

Vanwege de koppeling met de VRZA Radiokampweek 2024 (van 20-04 tot 28-04) is een andere datum voor onze radiomarkt niet mogelijk. We hopen iedereen in 2025 weer te mogen begroeten op onze radiomarkt.

Organisatie VRZA Radiokampweek

 

4. Cubesat Fox-1D (AO-92) is helaas verleden tijd

Fox-1D (AO-92) was een AMSAT CubeSat-satelliet die iets meer dan zes jaar in een baan om de aarde heeft gedraaid. En deze cubesatbleek via zijn FM-transponder een populaire optie te zijn voor satelliet gebruikers.

Naast de transponder bevatte de veelzijdige satelliet verschillende ladingen, waaronder een L-bandomzetter, een experimentele camera en een MEMS GYRO-experiment.

Door verouderde batterijen kon de satelliet niet langer betrouwbaar werken en was hij de afgelopen maanden grotendeels onbruikbaar. De satelliet kwam op 3 februari opnieuw in de atmosfeer van de aarde en verbrandde.

Lees meer over afstandsrecords die via AO-92 gemaakt zijn en bekijk een fotogalerij met beelden die gemaakt zijn met de experimentele camera.

 

5. Nieuwe DARC N-machtiging cursusvideo is nu online

De vierde les van de 50Ohm.de N-machtiging videocursus is gepubliceerd op YouTube. Deze cursus is geproduceerd in samenwerking met het AFU-kanaal van Michael, DL2YMR, en de AJW-afdeling.

De huidige video behandelt het onderwerp “Internationaler Funkbetrieb“.

Daarnaast worden geleidelijk interactieve elementen geïntegreerd op 50ohm.de, waardoor gebruikers virtuele experimenten kunnen uitvoeren in de browser. Een voorbeeld hiervan is nu beschikbaar in de sectie “Amplitude en periode“.

 

6. Duitstalige radiouitzending over de geschiedenis van radio

De Oostenrijkse radioamateurvereniging ÖVSV informeert op haar website over een onlangs gepubliceerde radiouitzending over het documentatiearchief voor onderzoek naar de geschiedenis van radio en elektronische media, kortweg DokuFunk. Het ongeveer zeven minuten durende item kan worden beluisterd via deze link.

De DokuFunk-collectie bevat talloze banden en opnames van radioprogramma’s, radiomanuscripten vanaf de jaren 1920, historische tijdschriften en boeken, miljoenen QSL-kaarten van radioamateurs en ook de nalatenschappen van radiopersoonlijkheden. In het artikel wordt radioliefhebber en onderzoeksassistent Christoph Hubner begeleid door het unieke archief.

 

7. Nieuwe Britse licentievoorwaarden van kracht

Ofcom-logoDeze maand worden wijzigingen van kracht in de Britse vergunningen voor radioamateurs. Een van de eerste veranderingen is dat houders van een Foundation Class-licentie hun eigen apparatuur mogen bouwen en in de 2,4 GHz- en 5 GHz-banden mogen werken. De nieuwe regels staan ook gebruik door derden onder toezicht toe.

Wijzigingen in de vermogensniveaus omvatten de mogelijkheid om vanuit de lucht mobiel te zenden in de primaire amateurbanden, zij het met een vermogenslimiet van 500 mW EIRP.

De wijzigingen zijn in detail te vinden op de OFCOM-website. Verdere wijzigingen zullen naar verwachting in de loop van het jaar geleidelijk worden ingevoerd. Meer info lees je hier.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.