Kort radioamateurnieuws – week 46, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Morgen, 21 november: Friese Elfsteden Contest, 
  2. Video: de “ultieme” breedbandantenne voor ontvangst

Kort radioamateurnieuws

1. Morgen, 21 november: Friese Elfsteden Contest

De VERON-afdeling A-14 Friesland-Noord nodigt iedereen van harte uit om mee te doen aan de 37e Friese Elfsteden Contest.

Deze korte FM/SSB-contest op de 80- en 2m-band is op 21 november 2021 van 11:00 tot 14:00 uur. Verbindingen met stations in de “Elf Steden” en de Klûnplaats Bartlehiem tellen als multiplier.

Kijk voor alle details op de website van VERON-afdeling Friesland-Noord.

2. Video: de “ultieme” breedbandantenne voor ontvangst

De Discone-antenne is vrij bekend als breedbandantenne voor de VHF- en UHF-banden. Datzelfde type antenne kan echter nog veel breedbandiger ingezet worden. Er bestaan namelijk varianten die een bereik hebben van MF tot UHF. Ondanks dat enorme bereik zijn de antenne-afmetingen relatief bescheiden. Datzelfde geldt overigens voor de aanschafprijs. Voor wie weinig ruimte heeft en niet een hele verzameling antennes wil of kan plaatsen, kan dit een hele praktische oplossing zijn.

Stephen Legg houdt in zijn Engelstalige YouTube-video een warm pleidooi voor deze relatief onbekende en ondergewaardeerde antenne. Hij bespreekt eerst de principes en assemblage van een Discone. Daarna geeft hij een demonstratie van de ontvangstkwaliteiten met een SDR-ontvanger.

Van harte aanbevolen: The ULTIMATE All Band RX Antenna from Enthusiastic Steve

 

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron. Een artikel hoeft overigens niet ‘klaar voor publicatie’ te zijn: we helpen graag bij de verdere uitwerking en redactie.