Kort radioamateurnieuws – week 28, 2020
Lees in ‘Kort radioamateurnieuws’ de berichten die ons deze week opvielen, maar die te beknopt zijn voor een apart nieuwsartikel.
Kort radioamateurnieuws van deze week:
- Zonnekijkdag bij de Radiotelescoop Dwingeloo op 5 juli
- Uitzending SAQ Grimeton van 5 juli online beschikbaar
- Grondstation voor ontvangst van NOAA-satellietbeelden
Kort radioamateurnieuws
1. Zonnekijkdag bij de Radiotelescoop Dwingeloo op 5 juli
Op zondag 5 juli was het zonnekijkdag. Daaraan deed onder andere de Radiotelescoop Dwingeloo mee. Tweemaal die dag gaven wetenschappelijk programmeur Tammo Jan Dijkema en sterrenkundige Ard Hartsuijker een demonstratie. Zij lieten zien hoe de radiotelescoop de zon kan waarnemen. Deze demonstratie werd online aangeboden via YouTube en is daar nog steeds beschikbaar.
Na korte inleidingen door Ard en Tammo Jan over de zon en de werking van een radiotelescoop, geeft Tammo Jan een live demonstratie van de ontvangst van het radiosignaal van de zon. Je kijkt dan onder andere mee hoe Tammo Jan de radiotelescoop in beweging zet, inclusief een korte blik in de motorkamer, en hoe vervolgens de telescoop richting zon draait om die vervolgens te passeren. Tijdens de passage zie je hoe het ontvangen radiosignaal in sterkte toeneemt om vervolgens weer weg te zakken naar het oude niveau.
Als extraatje demonstreert Tammo Jan ook nog de toename van de signaalsterkte als hij de radiotelescoop uitricht op de ontplofte ster Cassiopeia A. Die signaalsterkte blijkt dan ongeveer half zo sterk als die van de zon. Maar bedenk daarbij dat Cassiopeia A ongeveer een miljard keer verder van de aarde staat dan de zon: 11.000 lichtjaar tegenover 8,3 lichtminuten. Cassiopeia A is na de zon de sterkste radiobron aan de hemel bij frequenties boven de 1 GHz.
Dit uniek kijkje vanuit het binnenste van de radiotelescoop is online beschikbaar. Van harte aanbevolen: Zonnekijkdag Radiotelescoop Dwingeloo.
2. Uitzending SAQ Grimeton van 5 juli online beschikbaar
Op 5 juli 2020 was het ook Alexanderson Day, de dag waarop ieder jaar de laatst werkende Alexanderson-alternator een telegrafiebericht uitzendt vanuit Grimeton in Zweden. De Alexanderson-alternator is een zender die op de zeer lage frequentie van 17,2 kHz werkt. Dit type zender werd gebruikt in het begin van de vorige eeuw, toen radiobuizen nog niet beschikbaar waren.
Dit jaar mochten er vanwege de coronacrisis geen toeschouwers bij het evenement aanwezig zijn. Daarom zond de organisatie het evenement live uit via Youtube vanuit de gebouwen waar de alternator staat opgesteld. Tijdens de uitzending waren er velen die via de livechat een rapport uitbrachten over de ontvangst. Vooral in Europa werd het signaal goed ontvangen. Maar daarnaast kwamen er ook vanuit de VS, Australië, Zuid-Amerika en Japan luisterrapporten binnen.
Meer informatie:
- Meer informatie, inclusief de gehele uitzending van 5 juli, vind je op de site van The Alexander Association: Successful Alexanderson Day 2020
- In de aankondiging van het evenement gaven wij uitgebreide achtergrondinformatie over de Alexanderson-alternator: VLF-uitzending van SAQ in Grimeton (Zweden) op 5 juli 2020
3. Grondstation voor ontvangst van NOAA-satellietbeelden
Sasha M6IOR en Sophie M6NYX hebben een uitgebreide handleiding samengesteld over het bouwen van een grondstation voor de ontvangst van NOAA-satellietbeelden. Dat kan al met eenvoudige en goedkope middelen: SDR-dongle, een PC met Windows of MacOS en een eenvoudige antenne. In de handleiding geven de auteurs ook uitgebreide achtergrondinformatie over NOAA-satellieten en de gebruikte techniek.
Lees hier de handleiding: DIY Satellite Ground Station