ISS correctie om botsing te voorkomen met ruimtepuin

ISS correctie botsing voorkomen

ISS 2020 configuratie. Afbeelding: NASA

Het ISS heeft een correctie uitgevoerd om een botsing te voorkomen met ruimtepuin. Het Flight Control Center heeft deze ongeplande correctie van de baan van het internationale ruimtestation op vrijdag 3 juli 2020 uitgevoerd. Daardoor is een ​​mogelijke botsing van het ISS met ruimteafval voorkomen. Radioamateurs en studenten hopen dat dit incident geen gevolgen heeft voor het volgende ARISS-contact. Dat staat namelijk op vrijdag 10 juli in de planning met een school in Haacht nabij Brussel.

ISS wijkt vaker uit

Het internationaal ruimtestation (ISS) is een permanent bewoond ruimtestation. Verschillende landen bouwden, bemensen en bekostigen het station. Op 20 november 1998 kwam de eerste module in een baan om de aarde. Vervolgens is het station sinds 2 november 2000 permanent bewoond door astronauten.

Hoewel uiterst zeldzaam, wordt het risico van een botsing tussen het ISS met een ander object in de ruimte zeer serieus genomen. Ruimtevaartorganisaties houden constant elk object dat in de ruimte rondvliegt nauwgezet  in de gaten. Vooral natuurlijk het ruimtepuin dat in de buurt van het ISS kan komen. Een tot twee keer per jaar voert het ISS een dergelijke uitwijkmanouvre uit.

Het ISS is zo groot als een voetbalveld, namelijk 74 meter x 110 meter. Het is daarom een omvangrijk doelwit voor rondvliegend ruimtepuin. Het Control Center neemt dan ook in principe een 4 x 4 x 10 km veiligheidsgebied rond het ISS in acht.

Raketmotor Progress vrachtschip kortdurend gestart

International Space Station
Foto: NASA

Een permanent weggeborgen Progress-ruimteschip aan boord van het ISS doet dienst als “reddingsvlot”. De Progress is een bevoorradingsschip van het ruimtestation. Genoemde Progress heeft raketmotoren die krachtig genoeg zijn om het ISS, dat in totaal 450.000 kg weegt, te verplaatsen. Vrijdag 3 juli 2020 startte het ISS deze motoren rond 15:53 ​​UTC gedurende 100 seconden. De baan van het internationale ruimtestation ISS werd hierdoor met 900 m verhoogd. Zonder deze manoeuvre zou ruimtepuin rond 18:28 UTC binnen een straal van 500 meter van het internationale ruimtestation ISS zijn gekomen. Daarmee is deze ISS correctie effectief om de botsing te voorkomen. Dit stuk ruimtepuin is overigens waarschijnlijk een stuk van een in 1987 gelanceerde Proton-raket.

 

Het volledige verhaal vindt u via https://sattrackcam.blogspot.com/2020/07/ en ook via https://www.roscosmos.ru/28767/ (gebruik google translate).

Info in verband met het ARISS-contact dat op vrijdag 10 juli gepland is met een school in Haacht nabij Brussel vindt u via https://www.ariss.org/

 

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ