ARISS ondersteunt Axiom-astronauten op eerste particuliere ISS-missie

ARISS-USA kondigt aan dat twee bemanningsleden van Axiom Mission-1  gebruik gaan maken van de ARISS-radio aan boord. Daarmee gaan ze namelijk zes schoolverbindingen via amateurradio maken. ARISS ondersteunt dus de Axiom-astronauten, de eerste particuliere astronautenmissie naar het Internationale Ruimtestation.

ARISS schoolcontacten

Deze ARISS schoolcontacten zullen worden uitgevoerd met Ax-1 bemanningsleden Mark Pathy, uit Canada, en Eytan Stibbe, uit Israël. Pathy en Stibbe zijn allebei ook volledig opgeleid in het gebruik van het ARISS-radiosysteem, dat zich in de Columbus-module van het ISS bevindt. Ze hebben daarvoor hun examen voor een amateurradio-licentie met succes afgelegd. Mark Pathy’s roepnaam voor radioamateurs is KO4WFH, terwijl die van Eytan Stibbe’s 4Z9SPC is.

Als onderdeel van de “Rakia”-missie zal Eytan Stibbe de ARISS-faciliteiten aan boord van het internationale ruimtestation gebruiken om gesprekken te voeren met middelbare scholieren in Israël terwijl het ISS zich boven Israël zal bevinden. Naar verwachting zullen ook in totaal 40 schoolklassen aan het project deelnemen. In de weken voorafgaand aan de lancering zullen de leerlingen uit Israël deelnemen aan theoretische en praktische sessies om te leren over communicatie via radio.

Missiethema Caring for people and the planet

Mark Pathy zal, onder het persoonlijke missiethema ‘Caring for people and the planet’, aan boord van het ISS contact leggen met basisscholen en ook middelbare scholen in heel Canada. Pathy zal vragen beantwoorden die door de leerlingen zijn ontwikkeld, variërend van hoe zijn lichaam heeft gereageerd op het verblijf in de ruimte tot hoe je alledaagse dingen doet in nul zwaartekracht en doordachte vragen over de toestand van onze planeet. De gesprekken maken deel uit van Pathy’s educatieve programma waarbij ook scholen bèta-technische inhoud en mentorschap krijgen.

ARISS ondersteunt Axiom-astronauten

“De lang gekoesterde droom van privé-missies naar stations in de ruimte wordt werkelijkheid met Ax-1. ARISS is trots om samen te werken met Axiom Space, Mark Pathy, en EytanStibbe op deze vlucht en de Ax-1 bemanningsleden te ondersteunen door middel van amateur radio contacten die zullen inspireren, betrekken en educatieve school studenten in wetenschap, technologie, engineering, kunst, en wiskunde (STEAM) onderwerpen,” zegt Frank Bauer, KA3HDO, uitvoerend directeur van ARISS-USA en voorzitter van ARISS International.

Axiom Space

“Axiom is er ook trots op het educatieve werk van ARISS-USA op deze historische missie mogelijk te maken,” zegt Dr. Mary Lynne Dittmar, Executive Vice President of Government Operations and Strategic Communications voor Axiom Space. “Jarenlang hebben ARISS en haar programma’s studenten over de hele wereld geïnspireerd om interesses na te streven in wetenschap, technologie, techniek en wiskunde. We zijn daarom blij dat Ax-1 toetreedt tot de lijst van missies die bijdragen aan dit belangrijke educatieve werk.”

De Ax-1 missie bestaat uit een internationale crew van vier personen. Daarvan is Axiom’s Michael Lopez-Alegria, voormalig NASA astronaut en Axiom VP, de commandant. De Ax-1 missie staat momenteel in de planning voor lancering op 30 maart 2022.

ARISS

Amateur Radio on the International Space Station (ARISS) is een samenwerkingsverband van internationale amateurradioclubs en de ruimtevaartorganisaties, die het International Space Station (ISS) ondersteunen. In de Verenigde Staten zijn de sponsors de Radio Amateur-Satellite Corporation (AMSAT), de American Radio Relay League (ARRL), het ISS National Lab-Space Station Explorers, NASA’s Space Communications and Navigation program (NASA SCaN) en Amateur Radio Digital Communications (ARDC).

Het hoofddoel van ARISS is het bevorderen van wetenschap, technologie, engineering, kunst en wiskunde. ARISS doet dit door het organiseren van geplande contacten via amateurradio tussen bemanningsleden aan boord van het ISS en studenten. Voor en tijdens deze radiocontacten nemen studenten, opvoeders, ouders en gemeenschappen deel aan praktische leeractiviteiten. Activiteiten die voornamelijk verband houden met de ruimte, ruimtetechnologieën en radioamateurs. Voor meer informatie, zie www.ariss.org , www.ariss-usa.org .

Mediacontact:
Rita M. DeHart, PE KC4RMS
ARISS-USA Director of Public Engagement

Like op Facebook – Volg ons op Twitter – Bekijk ARISS op Youtube.com
Zoek op Amateur Radio on the ISS en @ARISS_status.

Bron: ARISS-USA