SSTV-beelden vanaf ISS op 1 en 2 december 2021

SSTV vanaf ISS

Update 01-12-2021: SSTV-uitzending op 2 december gaat niet door i.v.m. ruimtewandeling.

Russische kosmonauten op het Internationaal Ruimtestation ISS  zenden binnenkort wederom SSTV-beelden uit op 145.800 MHz. De uitzendingen maken deel uit van het SSTV-experiment van het Moscow Aviation Institute (MAI-75).

Uitzendschema:

  • woensdag 1 december 2021, van 12:10 tot 19:10 UTC
  • donderdag 2 december 2021, van 11:40 tot 17:20 UTC

Ook nu weer kunnen deelnemers ontvangen beelden uploaden op de website van ARISS : ARISS SSTV gallery.

SSTV-beelden vanaf ISS ontvangen

De slow scan-beelden worden op 145,80 MHz (+/- 3kHz dopplerverschuiving) in FM uitgezonden en maken gebruik van de PD120-mode. Een eenvoudige 2m-portofoon en het gratis programma MMSSTV zijn al voldoende om de SSTV-beelden te ontvangen en te decoderen. Om de beelden te ontvangen, verbind je de audio-uitgang van de ontvanger met de audio-ingang van een computer. Gebruik vervolgens MMSSTV om het signaal te decoderen.

Er bestaan overigens ook smartphone-apps om SSTV-beelden te decoderen. Je houdt dan eenvoudig de luidspreker van je 2m-ontvanger, bijvoorbeeld een kleine portofoon, in de buurt van je smartphone of tablet, waarna de app de beelden decodeert. Kijk voor een geschikte app in de appstore van je telefoon.

Weten wanneer je ISS kunt ontvangen? Bekijk het op Heavens-Above.

Video over SSTV-ontvangst van ESA

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA publiceerde op 7 juli 2020 een aantal YouTube-video’s over de ontvangst van SSTV-beelden van het ISS. De eerste video, van zestien minuten, bespreekt onder andere  de volgende onderwerpen:

  • Wat is SSTV?
  • Wat is amateurradio?
  • Welke baan volgt het ISS rond de aarde?
  • Hoe kun je vaststellen wanneer je het signaal van het ISS kunt ontvangen?

In aparte video’s wordt vervolgens besproken hoe je op de verschillende platformen (Windows, Mac, Android, Raspberry Pi, …) de SSTV-beelden kunt ontvangen.

Voorbehoud

De SSTV-uitzendingen zijn afhankelijk van andere activiteiten van de ISS-bemanning. Daardoor kan het voorkomen dat de uitzendingen later plaatsvinden.

Deelnemende radio- en luisteramateurs worden uitgenodigd om ontvangen beelden te uploaden via de volgende pagina: ARISS SSTV Image Submission.

 

Bron: ARISS SSTV blog