DATV RB-TV experiment

RB-TV experimenteren met reduced bandwidth DATV

RB-TV experimenteren met reduced bandwidth DATVOp 22 augustus 2020 organiseert VERON een experiment met reduced bandwidth DATV. Ook wel RB-TV genoemd. Zoals de naam al suggereert is dit een mode waarbij een beperkte bandbreedte in gebruik is. Dit maakt Digitale Amateur Televisie ook geschikt om op andere banden te gebruiken zoals 2 en 6 meter. Tijd om de mogelijkheden van DATV eens aan de tand te voelen en te zien wat de mogelijkheden zijn tijdens dit experiment.

Extra bandbreedte alleen voor RB-TV experimenten

In Engeland heeft Ofcom extra bandbreedte beschikbaar gesteld, maar alleen voor experimentele doeleinden. Daarom stimuleert RSGB het experimenteren met RB-TV op deze band. Inmiddels is op het forum van de British Amateur Television Club, BATC een uitnodiging verschenen om op 22 augustus 2020 mee te doen met het RB-TV experiment van de VERON. Daarmee krijgt het landelijke RB-TV experiment nu ook een internationaal karakter.

RB-TV informatie website PE1ITR

Rob PE1ITR heeft op zijn website twee pagina’s beschikbaar met informatie die goed bruikbaar is voor het VERON DATV (RB-TV) experiment. Zo legt Rob op zijn pagina 144 MHz DATV uit hoe om te gaan met DATV signalen op 2 meter maar ook voor op de 6 meterband. Rob maakt gebruik van de Portsdown DVB-S2 zender. Deze zender is volledig opgebouwd uit modules. Zelfbouw kan zelfs zonder gebruikt te maken van een soldeerbout.

Maar ook op de pagina DATV DX-ing and settings is een duidelijke uitleg te vinden hoe Rob zijn station is ingesteld. Ook maakt Rob gebruik van de Minitioune voor ontvangst. Nog nooit iets met DATV gedaan? Dan is dit een goed moment om er eens mee te beginnen.

Vooraf aanmelden mag ook

Alle zendamateurs in Nederland zijn van harte uitgenodigd om mee te doen met dit experiment. Maar ook de luisteramateur is meer dan welkom voor het geven van luisterrapporten. Om elkaar beter te kunnen vinden zijn er een aantal mogelijkheden. Als talkback kanaal kunt u gebruik maken van dxspot.batc.org.uk. Hiervoor is aanmelden noodzakelijk, maar zijn geen kosten aan verbonden. Ook is het mogelijk om je aan te melden bij de VERON, zodat jouw experiment op de website is te zien. Meld je aan via webredactie@veron.nl.

BATC portsdown zender

Meer informatie