Kort radioamateurnieuws – week 41, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Vandaag vanaf 10:30: BATC-conventie,
  2. Morgen, 17 oktober: RF-webinar over de lusantenne
  3. Speciale roepnaam GB100BBC ter gelegenheid van 100 jaar BBC,
  4. SDR Console krijgt multi-band display,

Kort radioamateurnieuws

1. Vandaag vanaf 10:30: BATC-conventie

Vandaag houdt de British Amateur Television Club (BATC) haar jaarlijkse convention. Het programma start om 8:30 UTC en is voor eenieder online te volgen, zowel via de BATC-streamer als via het BATC-YouTube-kanaal. Er zal onder andere een lezing zijn van G8GKQ over de DATV-transceiver Portsdown.

Wie vandaag niet in de gelegenheid is om het programma te volgen, kan op een later tijd alsnog terugkijken via YouTube. Bekijk de tijdsplanning op de BATC-website: Welcome to BATC CAT21!

2. Morgen, 17 oktober: RF-webinar over de lusantenne

De succesvolle presentatie over mobiele HF-antennes door Andy HB9CVQ op 19 september jongstleden krijgt een vervolg. Zondag 17 oktober geeft Hans PA3ECT een presentatie met als titel: “De lusantenne, met een dominant magnetisch veld, praktisch bekeken”.

Aan de orde komen diverse lusantennes waarmee Hans in de afgelopen jaren goede ervaringen heeft opgedaan, zoals:

  • De kleine magnetic loop voor 80 meter
  • De grote loop voor 80 meter
  • Diverse mobiele magnetic loop-antennes voor op de auto
  • Deltavorm van de veldantenne magdelta loop voor 80 en 160 meter
  • Kleine loopantenne voor 2 meter
  • Veel praktische ervaringen met enige technische onderbouwing!

Voor meer informatie en eventuele aanmelding verwijzen wij naar de website: RF Seminar.

3. Speciale roepnaam GB100BBC ter gelegenheid van 100-jarig bestaan BBC

Leden van de radioclub van de Britse BBC, The London BBC Radio Group, hebben toestemming gekregen om gedurende heel 2022 de speciale roepnaam GB100BBC te gebruiken om het honderdjarig bestaan van de BBC te vieren. De uitzendingen beginnen om middernacht op nieuwsjaarsdag vanaf het clubstation in het Broadcasting House in Londen.

Bron: Southgate Amateur Radio News

4. SDR Console krijgt multi-band display

Binnenkort brengt Simon Brown (G4ELI) een nieuwe versie van zijn populaire SDR Console uit. Die versie zal dan beschikken over de mogelijkheid om meerdere banden of bandsegmenten tegelijk weer te geven in een venster (multi-band display). Deze functionaliteit is met name handig voor SDR-ontvangers met een grote bandbreedte, zoals de ELAD S3 (24 MHz), de RX888 (30 MHz) en de SDRPlay (10 MHz). Met een multi-band display kan je de activiteit op de verschillende bandsegmenten makkelijker in de gaten houden.

Op de website van Simon vind je meer details en ook een korte video die de nieuwe functionaliteit demonstreert: Multi-band display

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron. Een artikel hoeft overigens niet “klaar voor publicatie” te zijn: we helpen graag bij de verdere uitwerking en redactie.