Kort radioamateurnieuws – week 45, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Luisteren naar de vijand;
  2. De Radioberry van PE1PWR;
  3. Amateurstation uit de jaren 30;
  4. Een Haagse JOTA terugblik;
  5. Dutch Radio Scouting Award;

Kort radioamateurnieuws

 

1. Luisteren naar de vijand door Mike Griffiths G2DFH

Harry Griffiths, G2DFH

Het RSGB Tonight@8 webinar van afgelopen maandag 4 november heeft als titel ‘Listening to the Enemy‘. Mike Griffiths presenteert de ervaringen van Scouser Harry Griffiths, G2DFH en zijn overstap naar het ontvangststation St Erth in Cornwall.

Net als veel andere radioamateurs werd Harry tijdens de Tweede Wereldoorlog speciaal voor zijn radiovaardigheden opgeroepen voor het leger. Tijdens deze presentatie bekijkt Mike hoe Harry’s ervaring was toen hij ging werken voor MI6 en de mysterieuze Radio Security Service.

Kijk dit interessante webinar terug op het RSGB YouTube kanaal. Ga voor meer informatie naar de RSGB website.

Met dank aan Tom PC5D

 

2. De Radioberry van Wim PE1PWR

Ik ben al enige tijd bezig om een eigen transmitter te bouwen op basis van een Radioberry (RB). De RB is een SDR transmitter ontworpen door Johan PA3GSB. De RB is geschikt voor de Raspberry PI 4 en 5.

De software ontwikkelingen voor de RB worden door meerdere amateurs gedaan en is op Github te vinden. Op mijn Github vind je ook software terug voor HF (naam Github is PE1PWR) Mijn gebouwde transmitter bestaat uit een PI 4, RB, Band Pass Filter (9 banden) en een Pre driver in klasse A om het signaal van de RB op te krikken. De pre driver gaat door een pin diode brug waarmee je het vermogen handmatig kunt instellen.

Dit eenvoudige ontwerp maakt dat je het vermogen heel simpel kunt regelen voor de eindtrap. De eindtrap komt uit een gebruikte Yaesu FT 757 HF transceiver. 1.8 t/m 30 MHz breed. Voldoende voor de RB die van 1.8 t/m 30 MHz gaat. Achter de eindtrap een 8 banden Low Pass Filter uit een Yaesu FT747. Daarachter een ATU100 tuner.

Dit mooie zelfbouwverhaal lees je verder vanaf bladzijde 7 in de RAZzies van november 2024. Dit is het maandblad van de Radio Amateurs Zoetermeer. In dit nummer lees je ook “Maak een kerstman”, Opa Vonk met de “T”­antenne, De APRSWiFi en PA3CNO’s Blog. Dus beslist lang en leerzaam leesplezier.

Met dank aan Wim PE1PWR en het PI4RAZ team

 

3. Een amateurstation uit de jaren 30

Youtuber Mikrowave1 wilde een authentiek ham radiostation in 1930-stijl bouwen dat draagbaar was. Hij heeft al een regeneratieve ontvanger gemaakt, maar nu begint hij aan een buizenzender die op batterijen werkt. Hij heeft gekozen voor een populair ontwerp uit die tijd, een Jones push-pull zender. Ondanks de buizen zal hij maar een paar watt uitzenden, wat waarschijnlijk goed is voor de batterijen die in die tijd niet zo goed waren als moderne batterijen. Je kunt de aftrapvideo hiernaast bekijken.

Volgens de video waren dit soort radio’s populair bij expedities naar exotische delen van de wereld. Hij blikt nostalgisch terug op een aantal radio’s en antennes die bij deze expedities werden gebruikt.

De Jones oscillator is afkomstig van [Frank Jones, W6AJF] en was in die tijd erg populair, omdat hij toen een bekende was in radioamateurkringen. Normaal gesproken werden hiervoor een dubbele triode en een kristal gebruikt, samen met wat passieve componenten. In dit geval gebruikt de zender echter twee type 30 buizen. Als je de serie over de ontvanger hebt gemist, heb je nu iets om naar te kijken terwijl je wacht op de volgende aflevering over de zender.

We zijn enthousiast om dit station in de lucht te zien – en misschien te horen. Natuurlijk kun je vandaag de dag ook eenvoudige apparatuur bouwen. Je kunt je alleen maar afvragen wat [Frank Jones] van moderne software gedefinieerde radio’s zou vinden.

Met dank aan Tom PC5D en het team van Hackaday

 

4. JOTA – Een Haagse terugblik

Om een aantal jaren komen padvinders, nu scouts genoemd, bijeen op een bepaalde plaats in de wereld in een massaal tentenkamp. Het evenement begon in 1920. In 1937 en 1995 deed het Nederland aan. Dat was een behoorlijke organisatie. Het probleem is dat slechts een klein deel van de scouting hieraan kan meedoen. Om dit op te lossen zijn de zendamateurs opgezocht en in 1957 werd de eerste Jamboree On The Air gehouden. Dit is in oktober. Eerst was het formeel, de amateurs gaven de berichten door. Later mochten de scouts zelf hun zegje doen, onder begeleiding van een amateur.

Dit stukje geschiedenis over hoe de JOTA in de Haagse regio werd en wordt georganiseerd lees je verder in de altijd leuke Telex Muurkrant van november 2024.

Met dank aan Wim PA2WJZ en Niek PA0ONH

 

5. Dutch Radio Scouting Award

De JOTA-JOTI van 2024 ligt alweer een paar weken achter ons. Tijdens de JOTA werden veel punten uitgedeeld voor de Dutch Radio Scouting Award. De verbindingen gemaakt vanaf 01-01-2023 zijn geldig voor deze award.

De eerste award kan verdiend worden door verbinding te maken met drie van de volgende stations: PA6JAM, PI4BG, PI4RS, PI4RSA, PI4RSL, PI4RSZ (PI40RSZ), PI4S, PI4SBR, PI4SHV, PI4SRN en PI9TP.

Voor de regels voor de bronzen, zilveren en gouden award zie dutchradioscoutingaward.nl.

Met dank aan Edwin PE5ENJ

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.