Propagatienieuws – week 41, 2021

propagatienieuws

Deze week in Propagatienieuws:

Propagatienieuws

HF

Afgelopen week wisselde de HF-propagatie sterk met soms goede condities, maar midden in de week verschrikkelijke condities. Dat laatste kwam door een coronale massa-ejectie (CME) die de Kp-index naar 6 deed schieten. Materie van de CME trof de aarde in de vroege uren van 12 oktober. Een geomagnetische storm was het gevolg waardoor op hoge breedtegraden over een groot gebied poollicht te zien was.

Coronale massa-ejectie (foto: Wikipedia)

Op die dag werden de maximaal bruikbare frequenties (MUF) zodanig  negatief beïnvloed dat soms de maximale frequentie voor propagatiepaden van 3000 km daalde van 28 MHz tot minder dan 14 MHz. Toch zullen velen de DX-peditie S9OK naar Sao Tome en Principe op een of meer banden hebben kunnen loggen. S9OK heeft uiteindelijk 107505 QSO’s weten te maken.

Tegen donderdag, toen de Kp-index terug was gezakt naar waarden tussen 0 en 2, herstelden de signalen zich tot bijna normale niveaus. Toen lag de frequentie voor 3000km-propagatiepaden boven de 27 MHz.

Nu we op weg zijn naar het zonnemaximum over een paar jaar kunnen we meer CME’s verwachten en daardoor soms slechtere condities.

Voor volgende week voorspelt NOAA een zonnefluxindex tussen 85 en 90 met een maximale Kp-index van 4 op 19 oktober. De MUF zal daarbij variëren tussen 8 MHz aan het eind van de nacht en 29 MHz overdag.

Profiteer dus van de herfstige HF-condities en kies een zo hoog mogelijke HF-band om de D-laag-absorptie te minimaliseren.

VHF en hoger

DX Info Centre van William Hepburn verwacht komende week weinig verhoogde tropo-condities voor Nederland, behalve mogelijk op maandag, maar vooral op dinsdag. Dinsdag laat een band met duidelijk verhoogde indexwaarden zien, die vanaf de ochtend vanuit het zuiden van Nederland naar het noorden trekt. De band loopt vanaf Nederland over het Kanaal langs de Franse noord-westkust. Binnen de band varieert de Hepburn-tropo-index tussen 3 (moderate) en 5 (strong). Verhoogde tropo-condities lijken daardoor kansrijk, vooral gedurende de middag, in de oost-westrichting, bijvoorbeeld richting Zuid-Engeland.

Meteoorscatter

Op 21 oktober piekt de meteorenregen Orioniden met een heel behoorlijke ZHR van 15. De Orioniden zijn stukjes van komeet 1P/Halley, bekend als de komeet van Halley. Behalve de Orioniden zijn er nog twee kleine meteorenregens: de Epsilon Geminiden met een ZHR van 3 op 18 oktober, en de Leonis Minoris met een ZHR van 2 op 24 oktober. Het wordt volgende week dus interessant voor liefhebbers van meteoorscatter.

EME

Maandeclinatie wordt weer positief op maandag. We zullen de maan dus hoger aan de hemel zien, waardoor de EME-padverliezen toenemen.

 

______

Propagatienieuws wordt samengesteld door Tom PC5D. Bij de samenstelling maakt hij onder andere gebruik van de voor Nederland relevante informatie uit het wekelijkse Propagation News van de Britse radioamateurvereniging RSGB. Propagatienieuws maakt ook deel uit van het radiojournaal van de Zuid-Limburgse zondagochtendronde.