DATV en RB-TV met SDRDongle en SDRAngel

Op onze website staat al jaren een pagina over hoe je eenvoudig van je computer een digitale breedbandontvanger maakt. Elke maand weer staat deze pagina in de top 5 van bezochte pagina’s. Maar wist u ook dat dit gebruikt kan worden om op een goedkope manier te beginnen met de ontvangst van DATV? Randall, PE1SDE heeft daarvoor een korte instructiefilm gemaakt die beschikbaar is op het YouTube-kanaal van de VERON. Ontvang nu ook zelf DATV met SDRDongle. Dat is een goedkope manier om te beginnen met Amateur Televisie.

Voor minder dan € 10 een SDRDongle

Naast een computer heb je nog een randapparaat nodig om het ontvangen signaal om te zetten naar de PC of laptop. Er zijn verschillende modules variërend in prijs van tien euro tot een paar honderd euro, of zelfs complete zendontvangers tot duizenden euro’s. Een prima module om kennis te maken met SDR is de zogenaamde RTL DVB-T stick. Deze stick is een combinatie van een RTL2832U en R820T of R820T2 chip en is eigenlijk bedoeld voor de ontvangst van DAB en DVB-T (digitale radio en TV via de ether). Maar radioamateurs experimenteerden ermee en vonden er een andere bestemming voor: een SDR ontvanger. De compacte RTL-stick wordt via allerlei websites aangeboden, waarbij de prijzen (vaak inclusief verzendkosten) variëren van minder dan 7 euro, tot 25 euro. Een zoekmelding op Google levert al snel meerdere mogelijkheden op om de stick aan te schaffen.

Software installeren

DATV ontvangen met SDRDongle en SDRAngel

Kies bij device voor Bulk in, interface (interface 0)

Om snel te leren hoe de SDRDongle werkt kan eerst software gebruikt worden welke eenvoudig in gebruik is. Ook handig omdat het direct wordt geleverd met de juiste drivers om de dongle te gebruiken. Dit software programma heet SDR# (sdrsharp) en is te downloaden vanaf de website van Airspy. Bezoek de website en klik op de knop downloaden om het programma op te halen.

 • Pak het programma uit op een plaats waar je dit terug kunt vinden.
 • In de map waar je de bestanden hebt uitgepakt dubbelklik je op install-sdr.bat. Alle overige bestanden van SDR Sharp worden nu gedownload.
 • Sluit nu de USB SDRDongle aan op de computer en wacht totdat de PC klaar is met het installeren van de drivers.
 • Zoek tussen de bestanden waar je het SDR# hebt uitgepakt naar een programma dat heet zadig.exe en voer dit uit als administrator. Dus met de rechtermuisknop op het bestand klikken en kies Als administrator uitvoeren.
 • Als zadig.exe is opgestart klik je in het menu op opties en vink de mogelijkheid List all devices aan.
 • Kies bij device voor Bulk in, interface (interface 0). Klik vervolgens op Install Driver.
 • Als het installeren van de driver klaar is kun je SDR# starten door te dubbelklikken op SDRSharp.exe.
 • Kies bij Source voor de RTL-SDR / USB device en het experimenteel radio-onderzoek kan beginnen.

Nu alles werkt door naar SDRAngel

Om de software te downloaden ga je naar de website https://github.com/f4exb/sdrangel/releases. Selecteer hier de laatste versie van de software, bijvoorbeeld sdrangel-4.14.4-win64.exe. Waarbij het deel 4.14.4 in de bestandsnaam staat voor de versie van de software. SDRAngel installeer je door dubbel te klikken op het sdrangel-4.14.4-win64.exe bestand. Als de software is geïnstalleerd kan deze gestart worden door in Windows Start op SDRAngel te klikken.

Lukt het installeren niet? Vraag dan hulp bij één van de VERON afdelingen.

Kijk ook naar de instructie film van Randall PE1SDE op ons YouTube-kanaal

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?