Packetstation ISS krijgt nieuwe apparatuur

Packetstation ISS krijgt nieuwe apparatuurVia de Russische 71P Progress resupply vehicle is een nieuw packetstation voor NA1SS afgeleverd in het ISS ruimtestation. Dit packetstation moet de oude apparatuur vervangen die defect is maar het afgelopen jaar met tussenpozen actief is geweest.

Nu nog uitpakken en installeren

De bemanning van het ISS moet nu nog tijd vinden in de drukke agenda om het systeem uit te pakken en te installeren. Vertelt Dan Bartow KA1ARD,  senior education manager van het ISS national laboratory (CASIS) en ARISS sponsor.

Packetstation ISS al 17 jaar operationeel

Het ISS packetstation is in juli 2017 defect geraakt. Maar kwam tegen ieders verwachting in de volgende zomer weer in de lucht. Omdat dit systeem weer werkt wordt het gat opgevuld tussen levering en installatie van het nieuwe packetsysteem. De ARISS teamleden op de grond, verantwoordelijk voor de hardware, is het gelukt om benodigde identieke apparatuur te verzamelen. Het oude systeem is al 17 jaar operationeel in het ISS. De installatie hangt af van de beschikbare tijd in de drukke agenda van de bemanning.

Officieel backup station

In het onwaarschijnlijke geval dat de primaire systemen om met Mission Control te communiceren uitvalt is dit packetstation het officiële backup station.

Bartow zei dat zendamateurs in 2017 bijna 89.000 berichten hebben verstuurd en ontvangen via dit packetstation. Dat is een gemiddelde van 243 per dag. De statistieken intrigeerde Bartow zo dat hij toen heeft besloten zijn licentie te behalen om met deze activiteit mee te kunnen doen.