Packet radio-station van het ISS functioneert weer

ARISS-logoHet packet radio-station van het ISS (International Space Station)  is weer in de lucht met nieuwe apparatuur. Dat meldt ARISS (Amateur Radio on the International Space Station). De vervangende apparatuur kwam vorig jaar november al aan in het ISS, zoals wij toen al berichtten. Maar het vervangende systeem moest nog worden geïnstalleerd. ISS-bemanningsleden installeerden de nieuwe module op 2 februari jongstleden. De RF-apparatuur van het packet radio-station is overigens niet vervangen. Het station werkt in de 2m-band op 145.825 MHz.

Packet radio-station al 17 jaar in bedrijf

Helaas viel het packet radio-station in juli 2017 uit, maar kwam onverwacht de volgende zomer weer tot leven. Omdat het systeem weer werkte, kon het gat tussen levering en installatie van het nieuwe systeem worden opgevuld. Teamleden van ARISS konden een functioneel duplicaat vinden van de oude, defecte TNC-module van het packet radio-station.  Deze module was al 17 jaar in bedrijf, maar viel frequent uit.

ISS Columbus-laboratorium

ISS Columbus-lab

ISS Columbus-laboratorium
Foto: NASA

Het packet radio-station van het ISS bevindt zich in het Columbuslaboratorium. Het Columbus-laboratorium is de grootste bijdrage van de ESA (European Space Agency) aan het ISS, en is ontworpen en gebouwd in Europa.

In het onwaarschijnlijke geval dat de primaire systemen om met Mission Control te communiceren uitvallen, is het packet radio-station het officiële backupsysteem.

In 2017 hebben radioamateurs bijna 89.000 packetberichten via het ISS doorgegeven. Logisch dus dat enthousiast is gereageerd op de recente terugkeer van het gerepareerde packet radio-station, zo meldt ARISS.

 

Bron: ARRL