DATV, iets om eens te proberen op 19 en 20 augustus?

DATV, iets om eens te proberen op 19 en 20 augustus?

DXSpot tijdens de DATV contest april 2023

In het weekend van 19 en 20 augustus 2023 wordt er weer een DATV contest georganiseerd. Deze contest loopt van zaterdag 12:00 UTC tot zondag 18:00 UTC.

De contest wordt op de “lagere” VHF banden gehouden: 6m, 2m en 70cm. Vooral op de 6 meterband kunnen we soms spectaculaire afstanden overbruggen. Wat het extra spannend maakt is dat ook de Engelse amateurs hun DATV contest gelijktijdig met de onze houden.

Het is relatief simpel om QRV te worden in DATV. Voor ontvangst kun je denken aan een SDR ontvanger zoals een RTL SDR stick in combinatie met de SDRAngel software.

Als je ook wilt zenden kun je denken aan de miniLimeSDR en de Adalm Pluto, ook in combinatie met de nodige software.

Op onze VHF-en-hoger website kun je onder ATV->DATV verschillende links vinden. En natuurlijk kun je ook Googelen, bijv. op DATV + Adalm Pluto. Laat je ook inspireren door het relaas van Rob Pe1ITR in Electron van deze maand!


Wat is DATV ook al weer?

DATV staat voor Digitale Amateur TeleVisie. Hierbij worden met digitale televisie technieken bewegende beelden via radio overgebracht. Er wordt gebruik gemaakt van de standaard technieken zoals de DVB-S, DVB-S2 of DVB-T.

Bij deze mode wordt een stroom digitale informatie uitgezonden in de vorm van eentjes en nullen ook wel bits genoemd. De hoeveel bits die per seconde worden uitgezonden wordt de symbol rate (SR) genoemd. Deze bits worden op een slimme manier uitgezonden zodat bij verstoringen in de overdracht missende informatie in de ontvanger kan worden gecorrigeerd. Dit wordt ook wel forward error correction genoemd. In de DVB standaarden zitten verschillende niveau’s waarin forward error correction wordt toegepast.

Lees er meer over op de VHF-en-hoger website.