IARU/VERON 144 MHz-contest op 7 en 8 september 2019

144 MHz contestresultaten Let op: de IARU/VERON 144 MHz SSB/CW-contest is komend weekend! Van zaterdag 7 september 2019 14:00 UTC tot zondag 8 september 2019 14:00 UTC. Deze jaarlijkse contest brengt altijd veel activiteit op 2 meter. De contest wordt namelijk gehouden in heel Regio 1 (Europa, Afrika en Midden-Oosten) en alleen in de 144 MHz-band. Verwacht een hoge SSB/CW-activiteit in heel Europa tussen 144,050 MHz en 144,400 MHz. Overigens werken alle conteststations met horizontale polarisatie.

Iedereen kan meedoen

Zowel kleine als grote stations doen mee. De grote stations zullen QRV zijn vanaf een hoog punt en 24 uur CQ roepen met als doel zoveel mogelijk stations te werken. Als klein station is het leuk deze stations op de band te zoeken en hiermee een verbinding te maken. Als klein station heeft het ook zin om regelmatig CQ te roepen, want je wordt zeker ontdekt en aangeroepen.

Een sked kan ook

Je kan ook inloggen op de KST chat en een sked maken met andere stations. Op zaterdag in de eerste uren heeft dit niet zoveel zin omdat het op de band al druk genoeg is. Maar zaterdag in de latere uren of op zondag staat iedereen open voor een sked om het te proberen. Elke kilometer extra is immers een puntje extra. Op zondag wordt in het Verenigd Koninkrijk ook de 144 MHz backpackers contest gehouden.  Dus kans op extra punten met deze kleine stations, die vaak met een paar watt op een heuvel werken.

De verbinding

De IARU/VERON 144 MHz SSB/CW-contest heeft maar een paar regels. Voor een geldige verbinding moeten roepnaam, Maidenhead-locator, RST-rapport en een volgnummer uitgewisseld zijn. De locator moet zes tekens lang zijn. Het volgnummer begint met 001 voor de eerste verbinding en wordt dan bij elke volgende verbinding opgehoogd: 002, 003, 004, etc. Voorbeeld: stel PD0XYZ maakt een SSB-verbinding met PA0ABC. PD0XYZ geeft 59 001 JO22mm en krijgt van PA0ABC 59 123 JO21mm. Het aantal kilometers tussen de twee locators is de score voor deze verbinding. Voor de einduitslag worden van alle verbindingen de kilometers bij elkaar opgeteld.

Deelname en log

Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te doen en het log in te sturen. Ook als je maar een paar verbindingen gemaakt hebt. Insturen van het log heeft altijd zin. Al was het maar om activiteit op de band te tonen. Deelnemen kan eenvoudig door een log in VHFREG1-EDI-bestandsformaat te uploaden naar de contestrobot. De meeste gangbare contestprogramma’s ondersteunen de export naar het VHFREG1-EDI-logbestand. Mocht dit niet lukken, neem dan contact op met de VHF-contestmanager (vhf-contest@veron.nl). We kijken dan samen hoe we het probleem oplossen. De nationale VHF-contestmanager stuurt de ontvangen logs automatisch door naar de IARU. Dit hoef je niet zelf te doen. Lees ook het volledige contestreglement.

Doe mee!

Nu de Franse aanval op de 2 meterband voorlopig is afgeslagen, is het zaak veel activiteit op de 144 MHz te laten zien. Doe mee! Maak er een mooi weekend van. Succes in de contest en tot werkens!