NOAA geeft Severe (G4) Geomagnetic Storm Watch melding

NOAA geeft Severe (G4) Geomagnetic Storm Watch melding

Foto met dank aan NOAA

Voor het eerst in bijna 20 jaar is er een Severe (G4) Geomagnetic Storm Watch melding uitgegeven door het NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) Space Weather Prediction Center.

Een aantal sterke zonnevlammen rond het actieve zonnevlekgebied 3664 was verantwoordelijk voor ten minste vier op de aarde gerichte plasma-uitbarstingen. Deze uitbarstingen zijn beter bekend als coronale massa-ejecties.

Verwacht wordt dat deze de aarde zullen bereiken vanaf 10 tot 11 mei 2024.

Kp index tot boven 8

De eerste twee die op 8 mei werden waargenomen na de X1- en M8-zonnevlammen kunnen samen een eerste inslag veroorzaken. Dit zal naar verwachting worden gevolgd door extra inslagen op het aardmagnetisch veld naarmate het aanstaande weekend vordert. In de nacht van vrijdag op zaterdag kan de Kp index oplopen tot boven 8 met een zware aardmagnetische storm (G4). Het hoogtepunt van de storm wordt tussen 06:00 en 09:00 UTC verwacht (stand vrijdagmiddag).

Noorderlicht mogelijk zichtbaar tot in Frankrijk/Italië

Bij een dergelijk zware storm kan noorderlicht ook zichtbaar zijn bij lagere breedtegraden tot 45 graden. (het moet dan wel donker zijn) Op VHF is aurora propagetie te verwachten.

Andere gevolgen van een zware geomagnetische storm zijn verminderde HF-radiopropagatie, problemen met elektriciteitssystemen, vooral op hoge breedtegraden, en problemen met satellietnavigatie.

Aanvullende informatie

Op vrijdagochtend om 06:54 UTC is de grootste zonnevlam uit de huidige zonnecyclus waargenomen. Deze X3.9-uitbarsting gaat gepaard met een Type II-radio-emissie met een geschatte snelheid van 1248 km/s, samen met een 10cm-radio-uitbarsting (TenFlare) die 900 SFU (Solar Flux Units) meet en 16 minuten duurt. Een coronale massa-ejectie (CME) wordt nu zichtbaar en het lijkt erop dat het grootste deel naar het westen gaat. Maar er zal waarschijnlijk nog steeds een component zijn die op de aarde gericht is.

Met bijzondere dank aan Tom Koeken, PC5D, voor deze zeer actuele berichtgeving.