Hulp gevraagd: meet dopplerverschuiving tijdens eclips

Zoals iedere radioamateur weet, is ruimteweer (space weather) van invloed op de propagatie van radiogolven. Zo kunnen bijvoorbeeld de dagelijkse veranderingen van de zon een dopplerverschuiving veroorzaken op de HF-banden. Dat effect op de dopplerverschuiving is waarschijnlijk tijdens een eclips (zonsverduistering) extra sterk.

Kristina Collins (KD8OXT), wetenschappelijk onderzoeker en verbonden aan HamSCI, wil graag vanaf 1 december 2021 opnieuw die dopplerverschuiving onderzoeken; ditmaal tijdens de zonsverduistering boven Antarctica. Daarbij heeft ze jouw hulp nodig. Interesse? Lees dan verder.

Antarctic Eclipse Festival

HamSCI zoekt radioamateurs die willen meedoen aan een propagatie-experiment in december 2021 tijdens de zonsverduistering boven de zuidpool. Wanneer de schaduw van de maan op 4 december over Antarctica trekt, zal dat verstoringen in de ionosfeer veroorzaken. Die zullen op hun beurt de HF-propagatie beïnvloeden. De ongebruikelijke positie van deze eclips geeft onderzoekers de kans om de gecompliceerde dynamiek van de ionosfeer boven de polen te onderzoeken.

DopplerverschuivingRadioamateurs kunnen daarbij helpen door metingen van dopplerverschuivingen te verzamelen door de signaalsterkte van een tijdseinbaken voor, na en gedurende de eclips te meten. Deelnemers in Europa gebruiken het Russische baken RWM, dat uitzendt op de volgende frequenties: 4,996 MHz (10kW), 9,996 MHz (10kW), 14,996 MHz (10kW). Het enige wat je nodig hebt om mee te doen is een stabiele HF-ontvanger die is aangesloten op een computer. Het verzamelen van de gegevens gebeurt in de periode van 1 tot en met 10 december 2021 en de resultaten zullen beschikbaar komen voor wetenschappelijke onderzoek.

HamSCI nodigt alle radio- en luisteramateurs uit om mee te doen. Dat geldt ook voor degenen die ver verwijderd zijn van het pad van de eclips. In 2020 namen meer dan 100 personen uit 45 landen deel aan het eclipsonderzoek.

Interesse? Bezoek dan de HamSCI-website voor meer informatie over het Antarctic Eclipse Festival in december: The December 2021 Antarctic Eclipse Festival