Verslag Velddag CW Contest 2021

 

telegrafie velddag 2021In de maand juni 2021 vond traditioneel de CW velddag plaats. Zelfs ondanks de covid problematiek waarmee we te maken hebben. De deelname aan onze velddag was door de Covid natuurlijk wat minder als normaal. Toch kunnen we aan de ingezonden logs afleiden dat er met plezier aan de velddag is deelgenomen. De HF propagatie zien we wel verbeteren, maar de zonnevlekkencyclus 25 moet duidelijk nog op gang komen.

Algemeen

Ondanks een nog steeds lage solarflux werd DX gewerkt. Het zonnevlekkengetal lag in het weekend rond de 30 en de zonneflux was 77. De meeste activiteit vond plaats op 20 en 40m. De geomagnetische activiteit van het aardmagnetische veld bleef rustig gedurende de velddag en de K index lag tussen 1 en 2.

Controle van de logs

De logs werden dit jaar allemaal weer digitaal aangeleverd! Ook dit jaar stuurde de meeste deelnemers ook een beschrijving van het station (summary) en het overzicht van de op de banden gemaakte verbindingen.

Uitslag telegrafie velddag

Gelet op het aantal deelnemers verwerken we de uitslag in een tabel. Natuurlijk staat de crew van het Multi Multi stations PI4AMF fier bovenaan. Niet slecht deed Bernard PA3FZV het met QRP en als we alle deelnemers in een tabel plaatsen op de tweede plek belandde. Natuurlijk zien we ook het aantal uur dat men actief was terug in de uitslag. De volhouder wist dan ook meer punten in het log te noteren.

Uitslag VERON CW Velddag 2021

Beschrijvingen van de apparatuur van de velddag stations

Zoals gebruikelijk zien wij dat vaak gebruik werd gemaakt van een generator door de deelnemers. Maar sommige benutte tevens een zonnepaneel, hoewel de zon zich nog niet uitbundig liet zien.

Beschrijvingen van de apparatuur

Antennes en steunpunten

Ook dit jaar zagen wij weer de nodige verschillende in de gebruikte antennes met de diverse steunpunten van de deelnemers.

Beschrijvingen van de antennes

Ondersteuning vanuit huis door de Fixed stations

Vanuit huis werd door vele amateurs de banden afgespeurd naar de velddag stations. Dank voor de toezenden van de logs. Dit jaar wist Peter PD1RP de meeste verbindingen te maken, met 75 QSO’s! Daarna volgden Rienus PA0RBA met 62, Henry PA3EWG met 55 en Peter PA3DBS met 6 QSO’s. Lex PA1LEX/P was actief met een velddag opzet, maar met behulp van het lichtnet, dus valt deze buiten de uitslag van de CW velddag sectie. Niet dat het plezier daarbij minder was, met maar liefst 200 QSO’s!

Jan Visser PG2AA
Velddag manager
pg2aa@veron.nl

 

Velddag belevenissen

 

PI4AMF /P:

Van grijs en grauw naar stralend blauw. Het eerste weekend van juni werd traditioneel weer de CW Velddag Contest gehouden. In verband met de corona maatregelen vond de CW velddag vorig jaar geen doorgang. Dit jaar was het in afgeslankte vorm wel mogelijk om deel te nemen. De afdeling Amersfoort deed als PI4AMF/p mee in categorie B: Multi operator, single transmitter.

Zaterdagochtend 10.00 uur:

Op zaterdagochtend verzamelden Maarten PA3EYC, Tijmen PA3GRM, Gerard PA0PIW en Gert PA2LO zich in de Arkemheense polder om het veldstation op te bouwen.Terwijl Maarten in alle rust de zelfbouw 3 band yagi voor 10-15-20m en de 40m dipool in elkaar aan het schroeven was, zorgden de anderen dat de mobiele mast op zijn plek werd gezet, kwam de draadantenne voor 80 en 160m in de boom te hangen en werd de zendapparatuur in gereedheid gebracht.

De mobiele mast spartelde nog even tegen: een kabel van de lier vond het nodig om het te begeven. Gelukkig deed het ding dat zonder daarbij schade aan te richten aan mens of materiaal. Snel werd ook de easy-up tent geplaats en de generator naar zijn plek gebracht. Die laatste had al weer een tijdje stil gestaan, maar gelukkig had Maarten eraan gedacht om onderhoud aan het ding te laten plegen: starten en lopen dus! Tot onze eigen verbazing was de opbouw rond 13.00 uur al klaar. Alle tijd dus om rustig te lunchen en bij te praten. Dat deden we natuurlijk in de buitenlucht.

Deze zaterdag hadden we wel een jasje nodig: het was grauw en grijs en om ons heen zagen we de buien neervallen. Gelukkig bleef het bij ons in de polder droog. Even na 17.00 uur werd het eerste CQ gegeven door Peter PC3M die zich inmiddels ook had aangesloten bij het gezelschap. We hadden afgesproken dat we de barbecue niet eerder aan zouden steken dan dat eerste 100 QSO’s in het log zouden staan. Gelukkig voor onze inmiddels rommelende magen was er voldoend aanbod. De hamburgers konden dus al snel op de grill. In de avond en nacht werd het log in rustig tempo verder gevuld. Helaas was het aanbod op 160m dit jaar niet echt wild. Maar op 40 en 80m was er voldoende te werken. En ook 20m bleef tot laat in de avond bruikbaar.

Zondagochtend: Met sterke koffie en gebakken eieren met spek werden we zondagochtend weer voorzien van nieuwe energie. Inmiddels stonden er ruim 600 QSO’s in het log. Van het grauwe weer van zaterdag was weinig meer over. Een strakblauwe hemel en een lekker zonnetje verscheen. Wel stond er aardig wat wind. Terwijl Gerard PA0PIW en Gert PA2LO naar Zeewolde reden voor een bezoek aan een activiteit van een aantal Amersfoortse mede-amateurs, vulden Peter PC3M en Tijmen PA3GRM het log rustig verder. Met de nadruk op ‘rustig’. We hebben wel eens velddagen met een grotere flow meegemaakt. Maar ook zonder grote flow was het deze zondag genieten. Een mooie locatie in de buitenlucht, een prima temperatuur en een meer dan uitstekende verzorging door Maarten PA3EYC en zijn XYL Henriëtte. Volgens ons hebben wij als radioamateurs niet heel veel meer nodig om het naar onze zin te hebben.

De zondag vloog dan ook voorbij. Aan het eind van de velddag stonden er bij PI4AMF/p meer dan 1.000 QSO’s in het log. Dat is minder dan we in andere jaren wel eens hebben gehaald, maar een aantal waar we zeker tevreden mee zijn. Het afbouwen ging snel en grotendeels vlekkeloos: alleen een onder spanning staande tentstok van een koepeltentje miste op een haar na het oog van Gerard. Het blijft opletten tijdens velddagen: soms zit het gevaar in een klein hoekje!

73, Crew PI4AMF/p Verslag PI4AMF CW velddag 2021 – PI4AMF

Lex PA1LEX/P:

Samen met Koos PA3BJV, Hilde PA3EKW en Dick PA0MBR heb ik een leuk velddag radio-weekend 5 en 6 juni 2021 gehad, op de jachthaven ‘de Bolhaven’ in Zeewolde. Het is een mooie locatie direct aan het Wolderwijd met veel plek voor het plaatsen van de antennes. Nadat we op zaterdag om 15.00 uur op het terrein aan kwamen zijn we direct gestart met de opbouw van de stations. We hadden alle drie draadantennes, een uitschuifmastje, coaxkabel en portable zendontvangers mee en waren om 17.00 uur op tijd klaar voor de start van de velddag contest.

Het diner werd ter plekke boven houtskool bereid door Rick PA5NN. Op het menu stond een perfecte zelfgemaakte chili con carne, aangevuld met een dubbel biertje. Hoewel het weer zaterdagavond wat minder werd, hebben we ons prima met de radio’s vermaakt en stonden er snel 150 verbindingen in het logboek. Na een goede nachtrust en een ontbijtje waren we de volgende dag met een stralend zonnetje al weer snel QRV.

Halverwege de zondagochtend kregen we bezoek van Nienke PD3NKR, Kees PA0CWO, Gerard PA0PIW en Gert PA2LO voor een gezellig onderling QSO. Met behulp een drone zijn er ook mooie opnames vanuit de lucht gemaakt. In de middag heb ik toch nog 50 verbindingen gemaakt waardoor het totaal op 200 QSO’s komt. Na afloop van de contest hebben we op ons gemak de stations weer afgebouwd en nog even lekker nagenietend in het zonnetje de dag met een pizza en een biertje afgesloten. Zoals je ziet hebben we een prima weekend gehad en we gaan dit zeker volgend jaar herhalen

Bernard PA3FZV/P:

Na een aantal jaren afwezigheid weer met collega Rob van de Kamer PA1X een eenvoudig station opgebouwd op het terrein van het voormalige MG zendstation Lopik. We bouwen samen

op maar doen ieder voor zich mee volgens het uur op uur af principe. Rob zal zijn log ook insturen. Ik heb gewerkt met een IC-7100 ingesteld op 5 W uitgangsvermogen gevoed uit een kleine Honda aggregaat. Met een steunmastje van 10 meter hoog een FD4 in de lucht gehouden én een dipool voor 15m. Voor 160m met een extra ATU en het met elkaar verbinden van antennes en coax kabels een inverted-L gemaakt met wat topload. De antennes afgespannen naar bomen rond het veldje.

Antenne van Bernard PA3FZV/P

Velddag station van Bernard PA3FZV/P

Condities waren ietwat typisch, zoals in de afgelopen weken. Een soort van shortskip met heel harde signalen uit Europa maar vrijwel geen DX gehoord en al helemaal niet gewerkt. Wel serieus ‘last’ gehad van de TC contest, geen idee wat dit is. Ongeveer de helft van de stations deden mee aan de TC en in het algemeen waren deze stations stukken harder dan de /P stations. Jammer dat dit zo wordt gepland. Het weer was helemaal goed, zaterdag bewolkt en droog, zondag mooi zonnig.

Tonnie PA9CW/P:

CW velddag 2021 wilde ik op het eiland Tiengemeten doen. Dit is tevens PAFF-0078. Dat zijn dus twee vliegen in één klap. Mijn andere hobby is wielrennen. Dus met dit lekkere weer op de

fiets gegaan. Met alle spullen om te overnachten op de camping. Na 60 km kwam ik zaterdag rond halfdrie op de camping aan. Het was een frisse dag, rond de 12ºC. Tent opgezet en nog een uurtje of twee actief geweest. Het was wel erg frisjes ’s avonds. Dus op tijd gestopt.

Velddag station van Tonnie PA9CW/P

Antenne van Tonnie PA9CW/P

 

 

Zondagochtend opgestaan met een stralend zonnetje en weer een uurtje of drie actief geweest. Helaas moest ik na ruim vijf uur stoppen vanwege lege accu’s. Een mooi zonnepaneel had me wel uit de brand kunnen helpen. Want het was prachtig weer. Een zwaardere accu had natuurlijk gekund, maar ik had al genoeg aan mijn fiets hangen kwa materiaal en gewicht. In totaal heb ik 122 QSO’s gemaakt met de KX3 en als antenne de Bandspringer Maxi II, 80/40/30/20m (van SOTABEAMS) lengte ca. 2 x 27 meter. Geen SOTA en slechts twee WWFF stations in het log. Er was voldoende ruimte op de camping, zodat ik de antenne volledig uit kon spannen. Echt een ideale plek om zo’n grote antenne te gebruiken. Ik had een picknick tafel naast mijn tent en kon daar mooi al mijn spullen kwijt.

Iets meer dan 100 QSO’s waren in de velddag contest gemaakt en de rest van de QSO’s op 30m. Het was af en toe lastig dat sommige stations geen volgnummer gaven, terwijl ik toch echt “CQ PA9CW test” seinde. Ondanks de lage QSO-rate heb ik mij prima vermaakt. Volgende keer misschien een grotere accu en/of zonnepaneel.

Enno PF5X/P:

Zaterdag 5 juni ben ik drie uur actief geweest in de IARU R1 velddag. Deze activiteit had ik gecombineerd met een PAFF activiteit vanuit het natuurgebied “De Hamert” en de UKSMG. Zie pa-ff.nl voor een verslag aldaar. Ik ben opgevoed bij PI4GN in de jaren 80 met de velddag oude stijl SSB en CW in 1 weekend (1e weekend van juni). Altijd een groot succes, mede dankzij de BBQ en het bier (…). Het was toen een erg populaire contest met veel Engelse en Duitse /P station. Maar waar zijn die nu? Vooral veel activiteit vanuit Rusland en dan ook nog vaak fixed. Ik heb waarschijnlijk te hoge verwachtingen gehad maar ik vond het nogal tegenvallen.

Juist na deze Corona periode zou je verwachten dat ook zendamateurs er “wel weer eens uit willen”… Hoewel ik aanvankelijk ook zondag opnieuw had willen gaan, heb ik dat door de tegenvallende activiteit laten zitten (je mag sowieso ’s nachts niet in zo’n natuurgebied blijven staan en voor 2x op- en afbouwen wil ik wel een fatsoenlijke “Return-on-Investment”…). Het was de gehele dag dicht bewolkt dus mijn batterijstation met zonnepaneel, dat nu maar 10W genereerde, was snel uitgeput (na ca. 2.5 uur, ik was al om 13.30UTC QRV in verband met de UKSMG contest). Gelukkig had ik de Honda EU20i uit voorzorg meegenomen.

Antenne van Enno PF5X/P

Velddag station van Enno PF5X/P

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik gebruikte een IC-7300 transceiver met een 10-40m EFHW antenne die m.b.v. 2 Spiderbeam 10 meter mini poles (die zijn wel VEEL handiger dan die zware militaire mastjes die we vroeger gebruikten) was uitgespannen als inverted L. Dat werkte op zich prima. Naar het oosten waren de condities best wel goed met harde signalen op 20m uit Aziatisch Rusland. Ik had gehoopt op sporadische E op 10m maar dat viel tegen.

Er waren wel wat HA en 4X stations maar die zaten in een andere contest (Tisza cup) met een andere exchange (CQ zone). Net zoals een betere coördinatie van de velddag, zou ook coördinatie tussen verschillende contesten die op hetzelfde tijdstip vallen geen overbodige luxe zijn, m.a.w. dat je elkaar kunt werken met eigen exchange zonder verlies van punten. In de drie uur dat ik meedeed heb ik 87 QSO’s gemaakt en dat vind ik erg mager. Maar enfin, ik heb me prima vermaakt op een mooie plek.

Dick PG6F/P:

De opzet was eenvoudig. IC7300, laptop met N1MM+, een antenne tussen de bomen FD4.

Velddag station van Dick PG6F/P

Dick PG6F in actie tijdens de VERON CW

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik ben voornamelijk op 40m en 20m actief geweest. Het aanbod/deelname viel mij wat tegen. Zondagmiddag rond 15.30 uur was de koek op. We hadden wel prachtig mooi en droog weer.

Rob PA1X/P:

Dit jaar heb ik mee gedaan in de categorie D (QRP). Samen met Bernard PA3FZV hadden we een eenvoudig station opgezet. Voor energie maakten we gebruik van een kleine generator. Het onderkomen was een partytent en de mast was een portabel 10 meter getuide mast. Als antennes gebruikte we een FD4 voor 10m, 20m, 40m en 80m en een dipool voor 15m. Voor 160m lieten we de mast stralen en hadden we een radialennet onder de mast gelegd.

We hebben om en om telkens een uurtje verbindingen gemaakt onder onze eigen call en er onderling zo een soort van wedstrijd van gemaakt. Tot vlak voor het einde liep ik telkens iets voor met het aantal verbindingen, maar doordat ik het laatste half uur heb weggegeven aan Bernard, heeft hij net wat meer verbindingen kunnen maken. Het was weer een erg geslaagd weekend. Ook is er nog een aantal bezoekers komen kijken, die het allemaal erg interessant vonden.