Propagatienieuws – week 40, 2021

propagatienieuws

Deze week in Propagatienieuws:

  • HF: DX-kansen op 10 en 12 meter komende week
  • VHF+: kans op verhoogde tropo-condities
  • MS: piek Delta-Aurigiden op 11 oktober (lage ZHR-index: 2)
  • EME: DX-peditie SV5/HB9COG voorbij. EME-padverliezen nog steeds laag

Propagatienieuws

HF

Na een daling in de afgelopen weken lijkt de zonneactiviteit weer iets toe te nemen. Op vrijdag en zaterdag zijn er weer wat zonnevlammen geweest, waarvan de laatste van de wat zwaardere M-klasse. De zonnefluxindex (SFI) daalde vanaf een waarde van 102 op 20 september naar 85, maar liet op zaterdagochtend weer wat herstel zien, naar een waarde van 92.

Dat wil niet zeggen dat de HF-activiteit slecht is geweest. Verre van dat. Er zijn talrijke meldingen van DX, waaronder S9OK op 10 meter vanuit Sao Tomé en Principe. Deze Tsjechische DX-peditie, voor de kust van West-Afrika, is op vele banden gelogd en blijft populair. De 10m-band heeft SSB-contacten opgeleverd naar Brazilië, Chili en Uruguay, en soms openingen naar het Verre Oosten. Herfstachtige HF-condities zijn de drijvende kracht achter de DX, eerder dan de zonnefluxindex. Maximale bruikbare frequenties over een 3.000km-pad zijn vaak boven 24 of zelfs 28 MHz in de middagen.

In de komende dagen verwacht NOAA een SFI van rond de 90 en een rustig aardmagnetisch veld met een Kp die op 11 oktober wat op kan lopen tot 4. Op Propquest is te zien dat de MUF (Maximum Usable Frequency) bij deze zonneactiviteit zal variëren tussen circa 10 MHz aan het eind van de nacht en overdag mogelijk net 28 MHz halen. Paden naar het zuiden kunnen daardoor ook op 10 meter kansen bieden, zeker met FT8. Zoals altijd is oktober een van de beste maanden voor DX, dus maak er gebruik van.

VHF en hoger

Volgens DX Info Centre waren de tropo-condities de afgelopen dagen boven normaal in de gehele strook van Zuid-Zweden tot de noordelijke kust van Spanje. Ook de komende week kan voor tropo interessant worden. Op de website www.windy.com is onder andere de ECMWF-voorspelling beschikbaar. Daarop is te zien dat een nieuw hogedrukgebied langzaam onze kant opschuift en met het JOTA-weekend waarschijnlijk boven België ligt.

Vergeet niet dat tropo langdurig kan aanhouden, in tegenstelling tot korte sporadische-E-openingen, en het is vaak beter op hogere frequenties. Dus als 2 meter goed voelt, check dan ook 70 cm en 23 cm. Het is de moeite waard om op beaconspot.uk te kijken naar enkele van de nuttige bakens in de omringende landen.

Meteoorscatter

De Draconiden-meteorenregen piekte op vrijdag.  Komend week piekt de kleine Delta-Aurigiden, met een lage ZHR-index van 2, op maandag 11 oktober.

EME

Voor EME-liefhebbers is de DX-peditie van SV5/HB9COG naar Rhodos nu voorbij. Het DX-team maakte QSO’s op alle banden van 432 MHz tot 10 GHz met enkel een lichtgewicht, draagbare 1,5-meter-schotel en een enkele Yagi.

De maan komt komende week maar net boven de horizon. Op dinsdag is de elevatie slechts 11 graden. Voor EME vergt dat dus nauwelijks elevatie, maar je pikt waarschijnlijk wel veel ruis op van de aarde en haar bewoners… EME-padverliezen zijn nog steeds laag, maar nemen wel toe.

 

______

Propagatienieuws wordt samengesteld door Tom PC5D. Bij de samenstelling maakt hij onder andere gebruik van de voor Nederland relevante informatie uit het wekelijkse Propagation News van de Britse radioamateurvereniging RSGB. Propagatienieuws maakt ook deel uit van het radiojournaal van de Zuid-Limburgse zondagochtendronde.