Media Broadcast-uitzending in de 40m-amateurband

De website van de DARC meldt dat een uitzending van Media Broadcast korte tijd op de 40m-amateurband te horen was. De Duitse bandwacht wist dat snel te achterhalen en nam contact met het bedrijf op. De commerciële uitzending in de exclusieve amateurband bleek op een fout te berusten.

Omroepuitzending in de 40m-amateurband

Vermoedelijk als gevolg van een technische aansturingsfout was er op 22 oktober tussen 18:00 en 18:15 UTC een commerciële AM-uitzending op 7160 kHz. Dat terwijl het frequentiebereik van 7000 tot 7200 kHz exclusief is toegewezen aan radioamateurs. Door het grote zendvermogen en bandbreedte stoorde het A3E-signaal het radioverkeer in het frequentiebereik tussen 7155 en 7165 kHz in grote delen van Europa en het Nabije Oosten.

Uitzending van Media Broadcast

De uitzending bleek afkomstig van een van de grootste Duitse mediabedrijven, Media Broadcast. Toen de Duitse bandwacht dit bemerkte, namen zij direct contact op met het concern om de oorzaak te onderzoeken. Media Broadcast meldde dat de fout zich had voorgedaan in een gecontracteerd relaisstation in Tasjkent (Oezbekistan). Het bedrijf onderzoekt de precieze oorzaak nog. De Oezbeekse provider had van het Duitse mediabedrijf opdracht gekregen om in de 49m-omroepband uit te zenden, op 6040 kHz, en dus niet in de 40m-amateurband.

Media Broadcast verontschuldigende zich voor de gemaakte fout en verzekerde de Duitse bandwacht dat het hier een eenmalig incident betrof.

Dit meldde Daniel Möller (DL3RTL), hoofd van de Duitse bandwacht, aan de DARC.

Bron: DARC