Russische over the horizon radar stoort op 20 meter

Russische over the horizon radar stoort op 20 meterNaar aanleiding van diverse meldingen van radiozendamateurs over ernstige storing in de 20 meterband heeft AT (Agentschap Telecom) een onderzoek ingesteld.

Storing door Russische ‘over the horizon’ radar veroorzaakt

Al snel bleek dat een Russische ‘over the horizon’ radar verantwoordelijk is voor deze storing. AT heeft ook peilingen uitgevoerd, waarbij het bovenstaande werd bevestigd. Op 20 maart heeft AT daarom een officieel ITU Report of Infringement naar de Russische autoriteiten gestuurd. Om aandacht te vragen voor deze uitzendingen in een exclusieve amateurband. Of dit uiteindelijk resultaat zal hebben is af te wachten. Maar AT is niet de enige organisatie in Europa die dit probleem onder de aandacht van Rusland heeft gebracht.

International Amateur Radio Union Monitoring System

Voor meer informatie zie ook de vernieuwde website: www.iarums-r1.org.  Deze website geeft veel informatie over het monitor-gebeuren. U vindt diverse links naar o.a.: herkenning van digitale signalen(geluid); laatste meldingen over storing in de exclusieve amateurbanden; handleiding voor het monitoren/beluisteren van de HF banden; nieuwsbrieven waaronder de maandelijkse VERON bijdrage; tips; fotogalerij(nog  in te vullen) en berichten/nieuwsbrieven van DARC. De moeite waard om deze site eens te bekijken en wellicht op te nemen in uw lijst van favorieten.