Kort radioamateurnieuws – week 42, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Rapportage IARU-R1-bandwacht van september, 
  2. Arecibo-radiotelescoop wordt niet herbouwd, 
  3. Video: hogesnelheidsmodem voor QO-100.

Kort radioamateurnieuws

1. Rapportage IARU-R1-bandwacht van september

De bandwacht van IARU Regio 1 (IARU-R1 Monitoring System) publiceerde kortgeleden zijn maandelijkse nieuwsbrief. Wat betreft de ontvangst van signalen van indringers op de HF-amateurbanden was september een maand vergelijkbaar met de voorgaande, zonder groot nieuws. Hiermee bedoelen we dat we in september, net als in de voorgaande maanden, helaas een groot aantal uitzendingen van ‘over de horizon’-radars (OTH) en veel uitzendingen in verschillende militaire modes hebben ontvangen. Veel van deze transmissies zijn bekend en worden al vele jaren gehoord. Hetzelfde geldt voor verscheidene uitzendingen van sommige omroepstations, meestal in de 40m-band.

Statisktiek IARU-MS september 2022

Modulatiesoorten indringers HF-amateurbanden

Lees voor alle details de oorspronkelijke publicatie: IARU-MS-nieuwsbrief september 2022.

2. Arecibo-radiotelescoop niet herbouwd

Arecibo Observatorium in betere tijden, door JidoBG – Eigen werk, Wikimedia Commons

Astronomen zullen er kapot van zijn: de Arecibo-radiotelescoop wordt niet herbouwd. Dit is onlangs besloten door de National Science Foundation (NSF). De Arecibo-telescoop wordt door de meesten herinnerd als filmset, bijvoorbeeld voor ‘James Bond 007 – Golden Eye’ of ‘Contact’ van Jodie Foster.

Sommige radioamateurs zullen zich ook de EME-experimenten in de 70cm-band in 2010 herinneren, die een groep onder leiding van WSJT-ontwikkelaar Joe Taylor (K1JT) daar uitvoerde onder de roepnaam KP4AO. Ze gebruikten toen 400 W zendvermogen, wat uiteindelijk overeenkwam met ongeveer 0,4 miljoen kW ERP.

Na het instorten van de 305 m brede radiotelescoop in 2020, is het besluit nu genomen. In plaats van herbouw zal er op de plats van de telescoop een nieuw onderwijscentrum worden gebouwd, aldus Sean Jones, hoofd van het directoraat Wis- en Natuurkunde van het NSF.

Lees ook ons eerder artikel van 3 december 2020: Radiotelescoop Arecibo ingestort.

Bronnen: DARC en NSF

3. Video: hogesnelheidsmodem voor QO-100

Het voor iedereen beschikbare softwareprogramma HSmodem (High Speed Modem) is oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik met de geostationaire satelliet QO-100. Het doel van het programma is om digitaal beelden, tekst, HTML-pagina’s, bestanden en spraak over te dragen. Daartoe beschikt de software over twee selecteerbare codecs.

In principe is het programma ook te gebruiken op andere banden, zolang er maar 2,7 kHz bandbreedte beschikbaar is en datamodes toegestaan zijn. Testen van het programma is eenvoudig mogelijk op de QO-100, omdat daar een baken beschikbaar is dat 24 uur per dag testdata uitzendt. De testdata bestaat uit een HTML-pagina die dynamisch wordt gevuld. Zelfs het spectrum en de waterval van beide QO-100-transponders is live te zien, weliswaar met een lage verversingssnelheid, maar nog steeds bruikbaar.

In een recente YouTube-video demonstreert Mat M0DQW de installatie en het gebruik van de Windows-variant van het modem. Bekijk de video op het TECH MINDS-kanaal: High Speed Multimedia Modem For QO-100 Narrowband.

Download: HSmodem – software and images

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.