Koude Oorlog weekend 22 en 23 oktober 2022

Koude Oorlog-weekend 22 en 23 oktober 2022Ruim drie decennia geleden kwam de Koude Oorlog tot een abrupt einde. Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie (1991) verdwijnt ook de herinnering aan een tijdperk dat voornamelijk in het teken stond van de constante dreiging van een alomvattende nucleaire oorlog.

In de Electron van oktober staat een mooi artikel op pagina’s 457-458 over deze historische gebeurtenissen. Er worden ook de nodige activiteiten genoemd waarmee dit alles op 22 en 23 oktober herdacht wordt. En dat is aanstaand weekend al!

Geopende historische objecten

Rondom het ‘Koude Oorlog weekend’ worden aanstaande zaterdag en zondag de nodige activiteiten georganiseerd door de stichting Erfgoed Koude Oorlog. Zo zijn er veel objecten welke historisch verbonden waren met de Koude Oorlog periode geopend voor publiek.

Ook wordt er in Zeeland door radioamateurs en veel andere organisaties activiteiten ontplooid rondom en in een BB bunker te Breskens. Op de PA60CUBA website is te lezen dat landelijk al veel radioamateurstations allerlei verschillende objecten activeren. Kijk maar eens op deze pagina.

Voor de thuisblijvers

Leden van de Nieuwegeinse VERON afdeling (A29) Bernard Grijpstra (PA3FZV) en Rob van de Kamer (PA1X) gaan in het kader van het Koude Oorlog weekend het Nucleair Chemisch Onderkomen activeren. Dit object werd later het Nood Communicatie Onderkomen of kortweg NCO. Het bevindt zich naast het voormalig middengolf zendstation Lopik Radio te Lopikerkapel. Deze bunker is gebouwd in 1972 en was voorzien van een 10 kW middengolf zender. Buiten prijkte een 80 meter hoge antennemast in het veld. Verder was er in de bunker een radio studio, een communicatie post en commando centrum.

Het Nieuwegeinse duo is aanstaande zaterdag de 22e en zondag de 23e actief op HF en 2 meter onder de roepletters PC60NCO. Helaas is er geen enkele mogelijkheid tot bezoek. Dus reden te meer om dit bijzondere station vanuit de eigen shack thuis te proberen te werken. Een mooie uitdaging voor eventuele thuisblijvers.

Koude Oorlog-weekend 22 en 23 oktober 2022