In Electron van oktober 2022

Electron van oktober ligt bijna op de mat. Ook deze editie brengt een grote variëteit aan onderwerpen. Zo lees je onder andere een verhaal van Remy PA0AGF over Ham Radio Friedrichshafen, maar ook een artikel over de zelfbouw van een actieve loopantenne. Dan PA1FZH bericht over de activiteiten tijdens het Koude Oorlog-weekend op 22 en 23 oktober en in de ‘VHF en hoger’-rubriek lees je diverse ervaringen met Sporadische-E van afgelopen zomer.

Lees hier een korte vooruitblik.

Op de voorpagina van Electron oktober 2022: deel van de “shack” van PI4VPO, locatie Nieuwe-hoorn.

Uitgelicht

Weerzien op Ham Radio in Friedrichshafen

Na twee jaar wachten door de coronarestricties die ook in Duitsland strikt waren, vond van 25 tot en met 27 juni weer de Ham Radio in Friedrichshafen plaats. Gelet op de afwezigheid van twee jaar was het motto “Een weerzien met vrienden” en zo voelde dat ook. Algemeen voorzitter Remy PA0AGF doet verslag.

Technische notities van PA3FWM

Deze keer gaat het over ruis. Niet de man-made ruis die ons plaagt uit zonnepanelen en consumentenelektronica, maar de zogeheten thermische ruis. We bekijken nader wat er in een koperdraad gebeurt: hoe elektronen daar heen en weer bewegen en ruis ‘produceren’. Aan het eind volgt een praktische toepassing in actieve antennes

22 en 23 oktober: Koude Oorlog-weekend

In heel Nederland zullen op 22 en 23 oktober zoveel mogelijk Koude Oorlog-objecten toegankelijk zijn voor het publiek en is er uitleg over de functie van het betreffende object. Communicatie was ook in de Koude Oorlog belangrijk. Niet alleen had iedere bunker van de Bescherming Bevolking (BB) een eigen mast van veertig meter hoog, maar ook vele andere diensten maakten gebruik van radio. Veel “objecten” zullen in het Koude Oorlog-weekend uitzenden. Op dit moment zijn er al bijna twintig stations die vanuit (voormalige) Koude Oorlog-locaties in de lucht zullen komen…

Morse in de Mors

Tijdens het European City of Science Leiden 2022 hield VERON-afdeling Leiden twee keer workshops met als thema Morse. De eerste presentatie was de Morsecode-workshop tijdens het ‘Science in the City Festival” bij de Pieterskerk in Leiden. Die werd bemand door Hans PC4E en Dick PA2DW, waarvan Hans verslag doet.

Antennerotor deel 2

Loopantenne

In de vorige Electron beschreef  Hans PAOHPG hoe hij ter vervanging van de rotorklok koos voor een besturingseenheid met een microcomputer uit de Arduino-serie. In deel twee gaat hij in op het vertalen en de werking van het programma, de besturing van de rotor via de USBverbinding en afregelen van de antenne-installatie. Verder beschrijft hij de manier om azimutale kaarten te genereren en aan te passen aan het programma

VHF en hoger

Deze maand (eindelijk) een aantal verslagen van de Es-activiteit op VHF dit jaar. Van Chris PA2CHR, Conrad PA5Y, Peter PA3BIY en Jaap PA0O ontving Hans PA0WYS mooie informatie…

Actieve loopantenne

Frits PA0FRI brengt een uitgebreid verhaal over een actieve loopantenne voor de zelfbouw. De antenne werd uitgerust met een IC-breedbandversterker. Omdat Frits benieuwd was of het systeem ook goed zou werken met discrete componenten, startte hij zijn experiment. Ook omdat niet iedere eventuele nabouwer handig is met het monteren van bijna onzichtbare IC’s. U kent dat wel, adem inhouden, en als het ding op de grond valt is het bijna niet meer terug te vinden.

Maar ook te lezen in Electron oktober 2022

  • Terug uit Suriname
  • F- en N-examens, hoe en wat
  • NL-post
  • Vossenjagen
  • HF-rubriek
  • Komt u ook?
  • In memoriam
  • Stichting Service Bureau
  • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan sinds 1 juni in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

  • Zelf apparatuur bouwen

    Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

  • Over de wereld zenden

    Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

  • Nieuwe vrienden maken

    Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?